Колин Фърт е поредната звезда, която осъди публично Уди Алън и обяви, че няма да се снима в негов филм.

„Не бих работил с него отново”, казва с специално изявление Фърт в четвъртък вечерта, цитиран от „Гардиън“.

Изявлението идва в същия ден, в който отчуждената дъщеря на Алън Дилан Фароу даде първото си телевизионно интервю относно обвиненията ѝ в блудство срещу баща ѝ.

През 2014-а 32-годишната Дилан – едно от трите деца на Алън с бившата му съпруга Миа Фароу — публично обяви с текст в „Ню Йорк Таймс“, че баща ѝ, който сега е на 82 г., е блудствал с нея, когато е била дете. Алън дълго отрича обвиненията, които се появиха за първи път по време на бурния му развод с Миа Фароу през 1992 г. Срещу режисьора не е заведено дело, въпреки че според прокуратурата в Кънектикът е налице вероятна причина за наказателно дело.

Колин Фърт игра във филма на Алън „Магия в полунощ“ през 2013-а, година преди Дилан да публикува обвиненията си. Синът на Алън, Ронан Фароу, също се изказа по повод обвиненията (в „Холивуд рипортър“) с критика към медиите и звездите, които продължават да работят с режисьора.

„Това изобщо не ме интересува. Всички таблоиди пишат глупости”, отвърна Алън пред „Гардиън“.

След интервюто с Дилан в четвъртък, Алън отново отрече обвиненията на дъщеря си:

„Когато това твърдение беше направено за пръв път преди повече от 25 години, то беше напълно проучено от Клиниката за сексуална злоупотреба с деца към болницата „Йейл-Ню Хейвън“ и от Нюйоркската държавна служба за закрила на децата. Те работиха много месеци по случая и независимо заключиха, че блудство не е имало – каза режисьорът в отговор на интервюто. – Вместо това, те установиха, че е вероятно уязвимото дете да е обучено да разказва тази история от гневната по време на трудния развод майка“.

„По-големият брат на Дилан, Моузес, е разказвал, че майка им е правила точно това – постоянно е втълпявала на Дилан, че нейният баща е опасен сексуален хищник. Изглежда това е проработило – за съжаление, аз съм сигурен, че Дилан дълбоко вярва в това, което казва.

Но въпреки че семейство Фароу цинично използва възможността, предоставена от движението Time’s Up да повтаря това дискредитирано твърдение, то не става по-вярно днес, отколкото е било преди. Аз никога не съм блудствал с дъщеря си – това заключиха и всички разследвания преди четвърт век“, написа Уди Алън.

Противоречията около режисьора започнаха през 1992-ра. Тогава съпругата му откри голи снимки на доведената му дъщеря Сун, осиновена от Миа Фароу преди брака ѝ с Алън. Сега, след като обвиненията за сексуален тормоз от страна на Харви Уайнстийн и други известни имена разтърсиха Холивуд, те отново привлякоха вниманието на медиите. Оттогава няколко известни личности изразиха публично съжаление, че са работили с режисьора на „Ани Хол“.

По-рано в четвъртък настоящата носителка на „Златен глобус“ Рейчъл Броснахан изрази съжаление, че е работила с Алън по неговия сериал за „Амазон“ през 2016 г. Crisis in Six Scenes.

В понеделник актьорът Тимоти Шаламе съобщи, че ще дари целия си хонорар от работата си с Алън в новия му филм „Дъждовен ден в Ню Йорк“ на движението Time’s Up. През последните седмици Грета Геруиг, Ребека Хол и Мила Сорвино също осъдиха режисьора.

В своето телевизионно интервю Дилан каза, че не е гневна на актьорите, избрали да работят с баща ѝ, но иска те „да разберат, че са съучастници“.

„Надявам се, че особено тези, които са застъпници на #MeToo и Time’s Up, ще могат да осъзнаят съучастничеството си и може би ще се почувстват отговорни за това, че са защитили културата на мълчание в киноиндустрията“, каза тя.

"Площад Славейков"