Турция ще отхвърли всяко предложение за партньорство с ЕС, различно от членство, заяви министърът по европейските въпроси Йомер Челик, цитиран от Ройтерс.

Причината според него е, че сегашната ситуация не дава на Анкара никаква причина да поддържа споразумението за мигрантите със Съюза.

"Привилигировано партньорство или други подобни подходи - не приемаме нищо от това сериозно. На Турция не може да се предлагат подобни неща. Както и да се нарича - привилегировано партньорство или сътрудничество срещу тероризма, подобно предложение дори няма да се обсъжда в Турция", изтъкна Челик.

Преди две седмици френският президент Еманюел Макрон каза, че ситуацията в Турция не позволява да се постигне напредък в продължаващите вече десетилетия опити на страната да се присъедини към ЕС. Той допълни, че трябва да се промени фокусът в дискусиите, и спомена възможността за партньорство, което не е пълно членство.

Евросъюзът е притеснен обезпокоен от действията на Турция срещу заподозрени за организирането на проваления опит за преврат през 2016 г. Около 50 000 души бяха арестувани, а 150 000, включително журналисти, учители и съдии, бяха уволнени.