Някои спорни идеи за доброволната казарма и мисли за Истанбулската конвенция сподели и днес вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. 

Той за пореден път коментира Истанбулската конвенция. В кулоарите напарламента Каракачанов заяви, че тя създава не само съмнения, но и реални трегови в обществото.

"Истанбулската конвенция е нещо, което не подкрепяме. Би следвало подобен въпрос да се обсъжда не само с организации, които защитават различните, но и с хора, които имат по-консервативни разбирания", каза Каракачанов. И допълни:"Не смятам, че трябва да си измисляме различни полове"

Вицепремиерът изтъкна, че Европа се тресе от проблеми и ние трябва да си измисляме допълнителни такива, които да ни разединяват. 

"Като се направи коректният превод нещата ще станат оше по-интересни, да не кажа неприятни", каза още Каракачанов.

За пореден път той разясни и идеята си за доброволна наборна служба. Каракачанов каза, че предлага хората, които решат да служат доброволно, да имат предимство при постъпване на работа или в държавните висши училища. Той каза, че се работи проект за въвеждане на доброволна наборна служба в рамките на 6-9 месеца

Каракачанов предлага хората, които решат да служат доброволна 90 месеца да се ползват с предимства при постъпване на работа. Да имат предимства и при кандидатстване в държавни висши учебни заведения. Работи се по законопроект за служба 6 до 9 месеца.

Според Каракачанов военното обучение в училищата може да започне още от тази година в граодвете, в които има големи гарнизони или военни училища. Като пример той посочи Варна, Велико Търново, Бургас, Пловдив. От следващата година обучението можело да бъде въведено в цялата образователна система.