Българите категорично не оправдават домашното насилие или подчинената роля на жената, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете. Темите на Истанбулската конвенция по-скоро разделят обществото ни, макар и без да се стига до крайности. Такива изводи правят от "Галъп интърнешънъл".

50% от анкетираните казват, че най-важен е биологичният пол, а 38% смятат, че когато става дума за пол, най-важно е кой как възприема самия себе си. 

Данните са от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 801 души на възраст 18 г.+ по специална панелна методика, която осигурява надеждността им. Сондажът е проведен на 15 и 16 януари. Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове.

89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят.

92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7 на сто обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят. 

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на "Обединените патриоти", БСП и ДПС – не, сочат данните.

Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи. Разбира се, идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.  

"Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години в друго изследване на "Галъп интернешънъл". Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван", посочват социолозите.