Министърът на околната среда и водите Нено Димов отхвърли предложенията на алпиниста Боян Петров за изменения в плана за управление на Национален парк "Пирин", които гарантираха строителството само и единствено на втората кабинка. Вторият лифт уж бе основният мотив на управляващите и концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД за промяната в плана, но на 28 декември правителството одобри текстове, разрешаващи мащабно изграждане на ски писти и съоръжения към тях.

Днес Нено Димов коментира, че предложението на Боян Петров "не може да помогне в посоката, в което е дадено към плана за управление, защото по принцип е план, който трябва да дава режими", съобщи бТВ. И отнесе предложенията към устройствените планове, които касаят вече детайли.

"Когато говорим за този тип предложения, трябва да бъдат отнесени към общите устройствени планове или специализирания подробен устройствен план, който трябва да бъде направен и подлежи на екологична оценка и на такава за съответствието. Отправена там, тази идея може да намери решение. Не съм запознат толкова добре със Закона за устройство на територията, за да мога да отговоря категорично", коментира Димов след учредителното заседание на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите.

"Единият е план за управление, който дава режими, а другият е специализиран подробен устройствен план, който дава основата за строителство и подлежи и на екологична оценка, и на оценка за съответствието", обясни той и допълни: "Не се притеснявам от протестите срещу втори лифт в Банско - това е демокрация". 

Предложенията на Боян Петров са доста конкретни и при добро желание, няма пречка да влязат в плана за управление на "Пирин". Не става ясно защо министърът ги поставя в устройствените планове.

Ето ги и тях:

"Редакцията, която предлагам, ще конкретизира промените, така че да станат разбираеми за всички. Новото ни предложение включва изрично възможността да се построи още една въжена туристическа линия в ски зоната над Банско, но изключва възможността за изграждането на нови и разширяването на съществуващите ски писти. Това става ясно още в точка 1 на предложението за промяна на правителственото решение.

Сега тя гласи следното: "На цялата територия на НП "Пирин" се въвеждат следните допълнителни забрани:
1) Строителство на нови и разширяване на съществуващи ски писти и съоръжения освен допустимите в съответните зони." Аз предлагам следната промяна: " 1) Строителство на нови и разширяване на съществуващи ски писти и съоръжения с изключение строителството на една туристическа въжена линия (втори кабинков лифт)."

В решението на правителството за зона III - за туризъм, се забранява всякаква човешка дейност освен: "дейности по изграждане на писти и строителство на въжени линии и съпътстваща ги техническа инфраструктура съгласно одобрени устройствен план и инвестиционни проекти/намерения..." Във варианта, който аз предлагам, изключението е само за "дейности по изграждане на една туристическа въжена линия (втори кабинков лифт) съгласно одобрени...".