За една година на власт Доналд Тръмп предимно вся раздори и разделения не само в САЩ, но и по света, отбелязва АФП.

Едни срещу други се изправиха чернокожи и бели, имигранти и граждани, богати и бедни, леви и десни, националисти и глобалисти.

На 20 януари 2017 г. той официално встъпи в длъжност. Кандидатът на републиканците спечели срещу демократката Хилъри Клинтън. Макар да взе с над 2 милиона по-малко гласове, милиардерът спечели срещу бившата първа дама благодарение на особеностите на американската избирателна система.

Началото

Тръмп започна управлението си с гневен изблик. 16-минутната му реч приличаше повече на тирада, отколкото на по-идеалистичните речи на предишни такива церемонии. Такава бе почти единодушната оценка на анализаторите.

Някои от най-острите реплики във встъпителната реч на президента бяха тези, в които той описа действителността, каквато е тя според него за много граждани на САЩ. Той говори за "ръждясващи заводи, разпръснати като надгробни плочи", "училища, в които младите хора са лишени от всякакво знание" и "престъпността, бандите и наркотиците".

"Тази американска касапница престава тук и сега", обеща Тръмп точно преди година.

Но той вся предимно разделение и хората започнаха да стават все по-непримирими в позициите си и все повече да се отдалечават от центъра. Макар политолозите да казват, че разделението в Америка не е започнало в този ден, те са съгласни, че пропастта се е разширила откакто президентът популист встъпи в длъжност.

Доналд и Мелания Тръмп притсигат на бала след церемонията по встъпването вдлъжност на президента.

Тръмп говори и за върхушката и за целта си да върне властта на народа:

"Твърде дълго една малка група в столицата на страната ни жъне плодовете на управлението, докато обикновените хора поемат цената му. 20 януари 2017 г. ще бъде запомнен като деня, в който обикновените хора си върнаха властта", зарече се Тръмп.

Думите му бяха обнадеждаващи. Още повече, той спечели изборите благодарение именно на обикновените хора. Неговите гласоподаватели бяха предимно "сини якички". Това са работниците, ангажирани предимно с физически труд – както квалифициран, така и неквалифициран., предимно в големи предприятия като заводи, мини, строежи. Униформата им често е тъмносиня или синя.

"Сините якички", описани в безсмъртната песен на група "Стикс", обитават територия, известна като Ръждивия пояс. Това е част от Средния запад и североизточното крайбрежие на Съединените щати. Тя обхваща част от щата Ню Йорк и щатите Пенсилвания, Охайо, Индиана, Мичиган, Илинойс и Уисконсин до западния бряг на Мичиганското езеро и до въгледобивните райони в Апалачите на юг.

„Уолстрийт“ или народът?

Оказа се обаче, че никога досега не е имало толкова много представители на едрия бизнес в толкова близки отношения с президента. Критиците се опасяват, че властта е взел "Уолстрийт", а не народът.

В назначенията Тръмп тотално загърби републиканците, които издигнаха кандидатурата му. В Белия дом на практика няма републиканци от върхушката на водещи длъжности, след като Шон Спайсър напусна поста говорител, а Райнс Прибъс бе заменен от бившия генерал Джон Кели като началник на кабинета. Най-важните постове в кабинета на Тръмп са запълнени от бивши военни и финансисти.

Във външната политика някои от най-важните му решения бяха взети едностранно. Той изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и Транстихоокеанското партньорство и започна да предоговаря участието на страната си в НАФТА - Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Тръмп показва подписа си върху закона за облекчаването на данъците.

Тръмп доста подразни както противниците, така и съюзниците на САЩ в Близкия изток с решението си да признае Йерусалим за столица на Израел. Но пък спечели симпатиите на огромна част от евреите по света, което не е никак маловажно. Именно това е и най-важният му външнополитически ход - независимо от оценките за и против него. Отношенията с Израел сериозно бяха влошещи по времето на Барак Обама. 

Колкото до отношенията си с Конгреса, Тръмп постигна едва в края на първата си година на власт своята първа значителна победа. Но тя не бе каква да е.

Палестинец държи горящ портрет на Тръмп при протест срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел.

В края на 2017 г. бе прието най-голямото намаляване на данъците в САЩ за последните 30 години. То е на стойност 1,5 трилиона долара.

Най-важните промени в тази сфера са следните:

• Необлагаемият минимум за един човек се увеличава до 12 000 долара годишно, а за съпрузи - до 24 000 долара.

• Данъчната система се опростява така, че вместо 7, както е сега, остават 3 ставки за подоходно облагане в размер на 12, 25 (за дребния бизнес) и 35 на сто (таван за индивидуални лица). Което означава, че ще бъде намалено данъчното бреме и за най-богатите американци, тъй като в момента максималната ставка е 39,6%.

• Корпоративният данък се намалява от 35 на 21 на сто.

• Отменя се данък наследство, когато става дума за семейни предприятия.

Вярно е, че тези облекчения ще облагодетелстват изключително много най-богатите американци и големите корпорации. Но също така ще смъкнат данъчното бреме от средната класа, която в крайна сметка бе тази, която избра Тръмп.

Българи в САЩ на страната на Тръмп...

Йордан Иванов (51 г.) – собственик на малка транспортна фирма от Чикаго:

Двойно скочи оборотът на камионите ми

„Не можете да си представите колко е различно, след като Тръмп стана президент. Поне за нас, които се занимаваме с транспорт, разликата може би е най-добре видима. В САЩ всичко се транспортира с камиони.

Преди цените на транспорта постоянно падаха и падаха. Разходите бяха същите и/или се увеличават. И съвсем естествено икономиката не вървеше.

Сега всичко е преобразено като с магическа пръчка. Ето аз например имам 4 камиона. През последните години на Барак Обама един мой камион едва правеше 5000 долара месечен оборот. А сега вече оборотът е $ 11 000-12 000. Сами сметнете разликата. Повече от два пъти!

При управлението на Тръмп имам толкова работа, че едва смогнах да си дойда през лятото в България.

Но така е, когато президент е човек, мислещ предимно за американските граждани. Преди превозвахме сума ти чужди стоки. Желязото например бе откъде ли не, само не и от САЩ – от Индонезия, от Бразилия, от Индия. Сега вече е почти само американско. Съответно се увеличи и производството му. Като в резултат бяха открити нови места, които бяха заети не от латиноамерикански имигранти, а от американци.

Тръмп може да не е роден политик, може би има недостатъци. Но при него потръгна икономиката. И това са нещата, които най-много интересуват нас, хората от средната класа. Да не говорим за хора като мен, които притежават малки транспортни фирми.“

...и против него

Таня и Любомир Серафимови (50 и 51 г.) - собственици на бизнес от Сейнт Пол, Минесота:

Тръмп само трупа точки на гърба на Обама

„Много се ядосваме, като говорим за господин президента. Според нас не е имало по-неуспешен човек на тази длъжност.

Една година след избирането му не е свършил никаква работа, освен да трупа точки гърба на предишния президент и да вдига шум около собствената си персона. Нито една фирма не се е върнала обратно в САЩ. Проблемът с безработицата беше решен преди него.

Обикновените хора и т. нар. средна класа още чакат Тръмп да им намали лекарствата, а медицинските застраховки пак се качват.

Да не говорим за безредиците между чернокожи и бели, имигрантите и свободната продажба на оръжие, което е сериозен проблем.“