Зелената евродепутатка Ска Келер, която постави на премиера Бойко Борисов въпроса за Национален парк "Пирин" по време на изслушването му тази седмица в Европарламента, е сезирала и Европейската комисия по казуса.

Келер е публикувала писмото си до ЕК в профила си във фейсбук. Тя настоява ЕК да се ангажира с направените в края на миналата година изменения в плана за управление на парка, с които се разрешава строителството и изграждането на нови ски писти и съоръжения и да изрази становище.

"Национален парк "Пирин" е част от Натура 2000, както и обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Новият 10-годишен план за управление променя сегашния, като значително се разширява комерсиализираната и туристическа зона на територията на парк "Пирин", което позволява по-голямо застрояване и развитие на ски зони, включително узаконява вече същесвтуващи незаконни съоръжения. Съществуват притеснения, че вече изградените незаконни постройки са навредили на застрашена флора и фауна, както и че новият 10-годишен план няма да успее да защити ценната девствената природа и екосистема на парка", пише Ска Келер.

И напомня, че така приетият план ще се прилага без екооценки. Такива, по думите на екоминистър Нено Димов, щяло да има по конкретните проекти.

"Хиляди хора протестират по улиците за опазването на уникалните гори на планината Пирин. Протестират и срещу корупцията и решението за разширяване на курорта в планината, защитена и от европейското право. Не става въпрос само за опазване на околната среда, въпреки че това е много важно. Става дума за това дали се уважават европейските правила и закони. Като председатели, трябва да давате добър пример", заяви Келер по време на изслушването на Борисов по приоритетите на българското председателство.

А тогава премиерът й отговори:

"Имате моята гаранция, че освен втори лифт една керемида няма да се сложи повече (в Пирин)“, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на критика на евродепутат. “Мога да ви гарантирам, че става въпрос само за един лифт.

Спирал съм инфрастуктурни проекти с години, за да може да се излюпят щъркелчетата… Карал съм министри да пренасят блатни кокичета, за да не премажат валяците нито едно."