СИМОНА РУСЕВА

Първите 40 загинали при самолетната катстрофа в Украйна миналия четвъртък днес след обед пристигнаха в Холандия. Ковчезите бяха превозени от Харков на борда на холандски транспортен самолет “Херкулес” и на австралийска машина, които се приземиха на военното летище в Айндхофен.
На траурната церемония по посрещането на загиналите освен почернени близки присъстваха крал Вилем Александър, съпругата му Максима и премиерът Марк Рюте.  
Тленните останки на жертвите, чиято националност още е неизвестна, бяха посрещнати с дълбока почит и мъртва тишина – без речи и траурна музика. Всеки ковчег бе свалян от борда от 8 военни и един почетен караул. За всеки мъртвец бе предоставена черна лимузина-катафалка. 
След това траурната процесия с почетен ескорт пое към казармата “Корпорал фон Оудхойзден”, намираща се на около 2 часа път от Айндхофен. Там ще бъде извършено разпознаването на жертвите. Поради силно разложените трупове това ще трае седмици, дори месеци, каза по-рано днес холандският премиер Марк Рюте.
Преди двата самолета да поемат към Холандия, украински воини отдадоха почит на трагично загиналите, след като самолетът им преди седмица беше свален в Източна Украйна. На тъжната раздяла присъстваха холандски министри, дипломати, както и представители на малайзийската авиокомпания, собственик на сваления боинг.
Операцията по пренасянето на тленните останки ще продължи най-рано до петък. 
Печалното е, че досега са открити труповете на 200 от общо 298 жертви. Руските сепаратисти вчера твърдяха, че са предали всичките 298 трупа. След като по-късно същия ден петте хладилни вагона пристигнаха в Харков, бе установено, че в тях са тленните останки само на 200 жертви.
Допълнителна бъркотия внесе украинският вицепремиер Владимир Гройсман, който снощи заяви: “По предварителна информация в Харков са пристигнали 282 трупа и 87 части от трупове, които по неокончателни данни са на останалите 16 загинали.”
Според ръководителя на операцията по пренасянето на труповете Ян Туиндер, цитиран от Би Би Си, в хладилните вагони е имало само 200 трупа.  Издирването на останалите жертви продължавало.
Говорител на наблюдателната мисия на ОССЕ каза, че членове на мисията са видели човешки останки поне на две места в района, където самолетът се е забил.
Макар близо две трети от жертвите да са холандци, взето бе решение всички трупове да бъдат превозени до Айндхофен. Там ще бъде извършена идентификиция на загиналите. Поради силно разложените трупове това ще трае седмици, дори месеци, каза холандският премиер Марк Рюте.
Днес във Великобритания пристигнаха и двете черни кутии, които руските сепаратисти вчера предадоха на малайзиската делегация, долетяла за случая до Донецк, съобщи говорител на британското траспортно министерство. Едната кутия съдържа техническата информация за полета, втората – контактите на пилота с контролни кули и разговорите на екипажа в кабината. Холандия, съгласувано с малайзийската страна, е предпочела техническата експертиза на кутиите да бъде извършена от независими британски експерти. Резултатите няма да бъдат обявени от Лондон. Те ще бъдат предоставени на съответните власти в Холандия и Малайзия.
Според щатски тайни служби малайзиският боинг е бил свален от руска зенитна ракета от тип SA-11. Най-вероятно руските сепаратисти са искали да свалят украински военен самолет и погрешка са улучили пътническия боинг. Според САЩ засега нямало данни  руското правителство да има пряко участие в атентата срещу малайзийския самолет. Във всички случаи обаче Русия е създала условия за това – въоръжаване на сепаратитистите в Източна Украйна.
 Какво точно е причинило смъртта на 298 невинни граждани, 80 от които деца, ще стане ясно след изготвянето на експертизата на двете черни кутии.