Турските въоръжени сили нанесоха най-малко 10 удара по позиции на сирийските кюрдски Отряди за народна самозащита (ОНС), предаде АП.

От граничния турски окръг Хатай е извършен артилерийски обстрел. ОНС от своя страна са изстреляли няколко снаряда по територията на страната.

7 кюрдски селища в района на град Африн са били подложени на обстрел от артилерията на Анкара, твърди агенция Мърат. Съобщава се за ранени мирни жители, включително шестгодишно дете.

Ситуацията в района на Африн, където живеят 1,5 милиона сирийски кюрди, остава крайно напрегната. Анкара има планове за извършване на антитерористична операция срещу ОНС.

Министърът на отбраната Нуретин Джаникли заяви пред в. "Хюриет", че заплахата срещу страната му нараства с всеки изминал ден. Той се зарече, че Анкара ще извърши операцията срещу кюрдите и ще продължи на се бори срещу тероризма.

Анкара счита ОНС за част от Кюрдската работническа партия (ПКК). Тя е обявена за терористична организация и от Евросъюза, и от САЩ.

На 14 януари САЩ разгневиха Турция, след като обявиха решението си да създадат Сили за гранична сигурност (СГС) в Сирия. Според плановете на Вашингтон водеща роля във формацията ще играят бойците от кюрдските ОНС.

"Ще задушим тези сили още преди те да се зародят", зарече се ден по-късно турският президент Реджеп Ердоган.