Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че ще изплатят дълга на Нигерия към Япония в размер на $76 милиона. Задълженията са натрупани заради помощта, предоставена от японското правителство чрез Overseas Development Assistance (ODA) през 2014 г. в подкрепа на усилията за ликвидиране на полиомиелита в Нигерия.

Африканската страна направи големи крачки в усилията си за премахване на болестта благодарение на това финансиране. От юли 2014 г. до август 2016 г., когато са регистрирани два случая, в Нигерия няма нито един случай на полиомиелит. По данни на  Global Polio Eradication Initiative през 2017 г. няма случаи на опасното заболяване, а през 2016 г. са общо четири.

 

Всичко това означава, че Нигерия е много близо до изкореняване на полиомиелита - което би оставило само две страни в света, където болестта все още е ендемична, Пакистан и Афганистан.

Постигнатото от Нигерия е забележително, тъй като само допреди 6 години, през 2012 г. на Нигерия се падаха близо половината от всички случаи на полиомиелит в света. Като най-голямата частна филантропска организация в света, фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" харчи малко над $3 милиарда долара годишно за помощ за развитие, пише британското издание The ​​Guardian.

Изкореняването на полиомиелита е сред основните приоритети на фондацията. На последната годишна международна конференция на Ротари клубовете в Атланта фондация "Гейтс" обяви, че ще подкрепи ангажимента на Ротари, като дарява по 50 млн. долара годишно в следващите 3 години в подкрепа на усилията за унищожаване на полиомиелита. Това прави общо $450 млн., вложени от Бил и Мелинда Гейтс и Ротари клубовете за ликвидиране на болестта. Преди 30 години имаше 350 000 случаи на полиомиелит годишно в световен мащаб, докато миналата година този брой спадна до 21.

Героите, които направиха този прогрес възможен, са милионите здравни работници, които идват на прага на всеки дом, и са успели да имунизират над 2.5 милиарда деца. Благодарение на тяхната работа 16 милиона души, които биха били парализирани, ходят днес, казва Бил Гейтс.

 

 

"Помагайки на други страни да се борят с бедността и болестите, това ще направи света по-стабилен и американците и хората като цяло - по-сигурни", заяви Гейтс пред ротарианците в Атланта.

Усилията за унищожаване на полиомиелита не само помагат за елиминиране на болестта в повечето страни, но подпомагат и създаването на по-добри здравни системи и укрепват способността за реагиране при други световни здравни кризи като ебола и "Зика".