Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц призова днес своите съпартийци да одобрят коалиционните преговори с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, тъй като в противен случай може да се наложи свикване на нови избори, които още повече да отслабят партията, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Социалдемократите се стремят да съберат подкрепа сред редовите членове за започване на официални преговори с консерваторите за нова голяма коалиция - ход, който среща съпротива от членове на младежката организация и лявото крило на партията.

Почти четири месеца след парламентарните избори Меркел все още не успява да състави правителство. Ако делегатите на социалдемократите отхвърлят воденето на преговори, това може да доведе до нови избори или правителство на малцинството за първи път в следвоенната история на Германия.

Шулц заяви, че отхвърляне на преговорите "би довело до нови избори и то много скоро". Според него социалдемократите, които на изборите през септември отбелязаха най-слабия си резултат от 1933 г., вероятно ще понесат още по-големи загуби при евентуално ново гласуване.

"Ако партиите не успеят да съставят правителство с мнозинствата в Бундестага, тогава избирателите ще ги накажат", каза той пред сп. "Шпигел".

Група от 40 социалдемократи от различни крила на партията призоваха своите колеги да одобрят на конференция през уикенда воденето на коалиционни преговори с консерваторите, посочва ДПА. Призивът беше подписан от двама бивши лидери на младежката организация на социалдемократите - бившия партиен лидер Матиас Плацек и бившата кандидатка за президент на Германия Гезине Шван. Той беше отправен преди срещи на местните структури на социалдемократите в провинциите Бавария и Райнланд-Пфалц, които трябва да решат как да гласуват на конгреса в неделя.

Досега местните структури на социалдемократите в четири провинции, представляващи около 200 делегати, явно се обявиха в подкрепа на започване на коалиционни преговори. Партийните структури в четири провинции се обявиха против, но те ще изпратят само около 45 делегати на конгреса.

Местните структури на социалдемократите в останалите шест провинции, представляващи около 320 делегати, не планират да гласуват по въпроса и ще оставят делегатите сами да решават, въпреки че някои се консултираха с редовите членове преди конференцията.

Делегатите на младежкото крило на партията, които наброяват 80-90 човека, планират да гласуват против коалиционни преговори.

Ройтерс цитира проучване на телевизия Цет Де Еф, което показва, че 64 процента от германците и 75 процента от социалдемократите очакват делегатите на партията да одобрят по-нататъшни преговори с консерваторите.
Според допитването само 45 процента от германците подкрепят нова голяма коалиция; сред консерваторите този дял е 68 процента, а сред социалдемократите - 57 на сто. Анкетата сочи, че консерваторите биха спечелили 33 процента от гласовете, ако следващите избори бяха в неделя, а социалдемократите - едва 20 на сто.