Започва необичаен уикенд, в който може би за първи път у нас от четвърт век руските премиери са повече от американските. Миналата седмица ни пуснаха „Болшой“, а тази руските филми са два. Сега всеки, на когото му е омръзнало да гледа „само тъпи американски екшъни и пошли комедии“, може да се разнообрази с (най-често) не по-умни и одухотворени руски екшъни и комедии – второкласни имитации на американските. Доброто руско кино обикновено е запазено за фестивалите (но това, общо взето, се отнася и за доброто американско). И все пак, добре е да има разнообразие.  

Бърлога на крадци

Жанр: екшън, трилър
Режисьор: Крисчън Гъдегаст
В ролите: Джерард Бътлър, Купър Андрюс, Джордан Бриджис, Браян Ван Холт, 50 Сент
Времетраене: 2,20 ч.

 

 

С участието на Джерард Бътлър и Фифти сент, този напрегнат екшън разказва за съперничеството между специалното звено към полицията в Лос Анджелис и най-добрите обриджии на банки в района, които са набелязали наглед немислима цел – Федералния резерв… Интересна подробност е, че ченгетата нямат по-голямо уважение към закона от гангстерите.

Майкъл Филипс от „Чикаго Трибюн“ определя „Бърлога на крадци“ като „доста ефективен криминален екшън-трилър“, въпреки че поставя под съмнение избора на Джерард Бътлър за главната роля.

„Не мога да се оплача, че не ми беше интересно, но „Бърлога на крадци“ така и не се издига над категорията на твърде бъбривите второкласни кримки, в които колкото и графично да е насилието, което героите прилагат, няма как да забравиш, че те само си играят на стражари и апаши“, пише Роджър Мур в Movie Nation.

Викинг

Жанр: историческа драма, екшън
Режисьор: Андрей Кравчук
В ролите: Данила Козловски, Светлана Кодченкова и др.
Времетраене: 2,22 ч.

 

 

„Киевска Рус, края на Х век, времето на тежките мечове и законите на кръвното отмъщение – пише в официалния синопсис на „Викинг“. – Управляващото семейство е разкъсано от горчиво съперничество. Принц Ярополк е обвинен в неволното убийство на брат си Олег. Отговорността за отмъщението попада върху по-малкия полубрат на Ярополк Владимир, който отказва да спази кръвния закон. Отказът му да го убие ще му коства всичко, което е имал, защото „за мира трябват повече мечове, отколкото за войната…“.

„Викинг“ е епичен исторически екшън с Данила Козловски и Светлана Кодченкова, базиран на Началната руска летопис („Повест за изминалото време“). Работата по филма е отделен 7-годишен епос. Бюджетът му от 20,8 милиона долара го прави третият най-скъп руски филм към края на 2016 г. И приходите му са впечатляващи – над 32 млн. долара (от тях 27 млн. от разпространението в Русия).

Обаче не ни е много трудно да се сетим за друг филм, подложен на такова оплюване – и то в родината си (без това по никакъв начин да се отрази отрицателно на зрителския интерес). Като започнем от историческата недостоверност (която изобщо не е сред основните проблеми на филма), минем през сценария, диалозите, актьорската игра, ксенофобията и завършим със специалните ефекти.

Впрочем, ето само заглавията няколко от отзивите:

„Извинете, Айзенщайн. Всичко пропадна“

„А в този филм всичко е лошо“

„Два часа срам за руското кино“

„Нелогична интерпретация на историята от най-лошия вид“

Има, естествено, и положителни отзиви – например „Най-добрият филм за викингите!“ (което може би е шега, защото филмът не е за викинги) и „Абсолютен шедьовър“, което със сигурност също е шега.  А ако се питате защо филмът се казва „Викинг“, а не примерно „Славян“, отговорът на режисьора е, че е искал в заглавието да има загадка.

Борг – Макенроу

Жанр: драма
Режисьор: Янус Мец
В ролите: Сверир Гуднасон, Шая Лабъф, Стелан Скарсгард, Тува Новотни, Иън Блекман
Времетраене: 1,25 ч.

 

 

Бьорн Борг и Джон Макенроу бяха най-великите тенисисти през втората половина на 70-те години и първата на 80-те. Историята на епичното съперничество между хладно-сдържания швед и вулканично емоционалния американец достига своята кулминация през 1980 г., на турнира Уимбълдън. Филмът (продукция на Швеция, Дания и Финландия) пресъздава легендарния финален мач на турнира, в обстановката на медийна лудост и сложно психическо състояние на двамата съперници.

По отношение „Борг – Макенроу“, освен за отличното представяне на Шая Лабъф, няма критически консесус. Според Питър Брадшоу („Гардиън“) „Лабъф е перфектен избор за ролята на свръхизбухливия Макенроу, но като цяло пресъздаването на финала на Уимбълдън от 1980 г. с Борг не успява да предизвика драма“.

Във „Варайъти“ Питър Дебрюж е далеч по-въодушевен:

„Със започването на големия тенис финал режисьорът Мец намира всички възможни начини да го направи интересен – вкарва внезапно музика, движи креативно камерата и използва абсурдните хиперболи на коментаторите, за да генерира желаното напрежение. Но истинската причина да ни въвлече в историята е много по-проста: Мец и актьорите ни карат да изпитваме съпричастност към  Борг и Макенроу“.

Pro любов. Само за възрастни

Жанр: романтична комедия
Режисьор: Анна Меликян
В ролите: Джон Малкович, Анна Михалкова, Гоша Куценко, Ингеборга Дапкунайте и др.
Времетраене: 1,55 ч.

 

 

Комедийна антология с главен обект: Любовта. Пет леки пиеси в романтична гама на любовта, едва сплетени в обща концепция. Всяка от петте истории е посветена на един или друг романтичен проблем – от „искам да изгубя девствеността си, но не знам как“, или „искам да се влюбя, но не мога“, до „женени сме от толкова дълго, че трябва да направим нещо“.

Руските критици, които обикновено не страдат от излишни сантименти, са предимно благосклонни, а присъдата им може да се обобщи така:

„Не всички новели в антологията са на едно ниво, но като цяло – лек и приятен филм“.

Площад Славейков