Сенатът на САЩ "дръпна шалтера" на правителството и точно в 0 часа на 20 януари то остана без пукната пара. Крахът на бюджета на Доналд Тръмп става навръх годишнината от встъпването му в длъжност.

Републиканците и демократите не можаха да съгласуват позициите си по новия федерален бюджет и това доведе до т.нар. "шътдаун" (буквално "угасване") на администрацията на Доналд Тръмп, съобщи Си Ен Ен.

Това означава, че държавната машина е парализирана и спира работа. От понеделник ще работят само спешните медицински центрове, органите по националната безопасност, пощите, контрола на въздушното пространство, органите по стихийните бедствия, затворите и електроенергията, предаде Би Би Си. Всички останали учреждания и държавни офиси спускат кепенците, а чиновниците излизат в принудителен отпуск.

Положението ще остане така, докато сенаторите не се разберат. Една от главните пречки е желанието на Тръмп да отпусне огромна сума пари за построяване на стената с Мексико, докато демократите не са съгласни с това, както и с цялата му имигрантска политика и плана за изгонването на 700 000 имигранти от САЩ.

Последният път, когато Щатите изпаднаха в същата ситуация, бе през 2013 година при управлението на Барак Обама. Тогава страната бе парализирана частично цели 16 дни.

Белият дом обвини сенаторите от Демократическата партия за отхвърлянето на процедурно предложение в Сената да се гласува временно финансиране на федералния бюджет на САЩ, за да могат правителствените служби да продължат работа и ги нарече "обструкционистки неудачници", предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Днес демократите в Сената поставиха политика над националната ни сигурност, семействата на военнослужещите, децата в уязвимо положение и способността на страната ни да служи на всички американци", заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Тя заяви, че няма да се водят преговори по исканията на демократите за имиграционната политика, докато не бъде приет нормативен акт за премахването на започналата в 00.00 ч. парализа на федералното правителство. Президентът Тръмп "няма да преговаря по статута на незаконни имигранти, докато демократите държат за заложници нашите законни граждани заради безотговорните си искания", каза Сандърс.

"Всичко изглежда много лошо за нашите велики отбранителни сили и за сигурността на особено опасната южна граница", написа в туитър президентът Доналд Тръмп.

Бюджетът вече мина в Камарата на представителите, но за да мине в Сената, на Тръмп са му необходими 60 гласа, а Републиканската партия разполага само с 51.

САЩ е една от малкото страни по света, в която при неприемане на финансоните параметри за предстоящата година се спира дейността на правителството. Както е известно, в България, ако бюджетът не бъде приет, разходите се извършват на базата от предишната година.