„Те са открили, че са изтрити записи, не могат да открият кой ги е изтрил, тъй като паролата е една. Освен това знаят, че нещо е изтрито, но не знаят какво. Нямат втори сървър, на който да пазят същата информация.”

Това каза тази сутрин пред бТВ бившият зам.-министър на финансите и депутат, а сега лидер на "Нормална държава" Георги Кадиев по повод скандала с БАЦИС (Българската акцизна централизирана информационна система).

Пробивът в системата не може да стане без вътрешно участие, убеден е икономистът.

Вчера стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанв ще предложи външен одит на централизираната акцизна система на митниците, като по думите му в секретния доклад на ДАНС няма конкретни данни за престъпления или отклоняване на данъци. От БСП пък поискаха разсекретяването на документа заради съмнения, че системата на митниците не работи.

„Със сигурност има участие на вътрешни хора. Как може всички да влизат в тази система с една парола? Всеки един митничар от всеки компютър, лаптоп или телефон може да влезе в системата с една парола”, попита Кадиев.

Пламенен защитник пък си намери министър Горанов в лицето на Емил Димитров-Ревизоро.

"Ударът е срещу финансовия министър Владислав Горанов, който най-малко го заслужаваше, защото той е единственият министър, който събира пари", заяви от днес Ревизоро, който е председател на комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата.

„Всички други се хвалят колко повече пари са похарчили и са извоювали за собствените си министерства и ресори, той е единственият, който събира, и сега той ще трябва да се оправдава за системи, решения и действия извън него”, допълни Димитров.

Кадиев обаче не се съгласи, като посочи, че митниците са под шапката на финансовото министерство: „Когато си министър, отговаряш за всички структури под теб.”

„В Агенция „Митници” има две системи – БИМИС и БАЦИС. БИМИС е основната система, там е цялото митническо обслужване, в нея не съм чул да има проблеми. Проблемът, който сега чувам, е само и единствено в БАЦИС, която е разработвана между Агенция „Митници” и НАП от 2012 г. насам – обществена поръчка за около 5 млн. лева, спечелена от българска фирма. Отговорността е изцяло на ръководството на Министерството на финансите”, обясни още той.