Новият програмен директор на БНТ Емил Кошлуков, който води и собствено предаване в националната телевизия, е много недоволен от предаването "Денят започва с култура". Това е единственото всекидневно предаване за култура в целия български ефир, което е утвърдено и има своя ревностна публика.

Кошлуков е дал срок две седмици на екипа да удвои рейтинга на предаването, в противен случай били предупредени, че ще бъдат сменени с хора, които "могат и знаят как да се направи" исканото от Кошлуков. А изискването му било следното: екипът да представи план за драстична промяна на струкурата и тематиката на предаването, като се спрат дискусионните форми и се придаде "по-лайфстайл звучене", а за културата да се говори на "популярен език".

Екипът остро е реагирал срещу това посегателство. Журналистите подготвили писмо, с което да декларират отказ да се срещнат с Кошлуков. Наложило се генералният директор на БНТ вчера да се срещне с екипа, а разговорът продължил близо два часа.

Основна тема на разговора била арогантното поведение и директните опити за намеса от страна на Кошлуков, свързани с гостуването на Емил Джасим в предаването същия ден (Джасим е популярен критик на овладяната държава и активист на партия "Да, България", б.р.). Кошлуков дал ясно да се разбере, че присъствието на Джасим в студиото се разглежда като политическа демонстрация, а не като гостуване на преподавател по история по темата за изучаване на комунизма в средното образование.

На "Сан Стефано" коментират, че вероятна причина за натиска, на който е подложен екипът, е фактът, че предаването продължи да прави теми за свободата на словото, за проблемите с национализма и патриотарството, а предната седмица  направи  20-минутен дискусионен панел "Бялата книга за свободата на словото”.

"Ако искат да се харесат на Кошлуков, трябва да канят Цветелина Янева*",  подхвърляли колегите им от други редакции.

"Мисля, че след разговора ни колегите вече са спокойни, коментира пред Клуб Z генералният директор Константин Каменаров. Никой няма намерение да сваля предаването или да гони екипа. Предаването е специфично и не може да се очаква да гони рейтинг или да няма известна елитарност в изказа.  Това, което аз им препоръчах, е да се мисли как да стане по-разчупено, да не е само говорене.

Нямам нищо против "скандални" теми, стига да са направени така, че да отговарят на журналистическите стандарти - да се спазва баланс. Няма забранени гости.

Това предаване е безценно, то има своята публика, и то значима - публика, която създава обществено мнение. И мисля, че само тази телевизия може да си позволи такова предаване."

---

* Бел. ред - пояснение за редовни зрители на "Денят започва с култура": Цветелина Янева е видна попфолк дива, чийто рязък личен и творчески възход мнозина са склонни да си обясняват с близките й интимни отношения с депутата "само-издател" и "не-олигарх" Делян Пеевски.