Германия приветства българската инициатива за организиране на среща на върха ЕС-Турция.

Това заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел по време на краткото си посещение у нас. Тя пристигна в София от Париж, където два дни поред имаше разговори с френския президент Еманюел Макрон.

Срещата вероятно ще се състои във Варна и ще бъде с участието на председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския съвет Доналд Туск, на Европарламента Антонио Таяни и на турския президент Реджеп Ердоган. На този форум трябва да се говори по всички въпроси, интересуващи Анкара и Брюксел. В този контекст Меркел изтъкна, че България се намира на ключово място в ЕС. Географското ни положение трябва да бъде използвано по време на председателството на Съвета на ЕС.

Канцлерката приветства и изграждането на газов хъб във Варна и допълни, че той ще спомогне за диверсификацията на газовите доставки за Европа.

Мотото, от което всички имат нужда

"Председателството е отлично подготвено. „Съединението прави силата" е мото, от което в момента всички в ЕС имаме нужда”, каза Меркел.

Според нея България може да направи много за добросъседските отношения в региона. По време на разговорите с Борисов е била засегната темата за Западните Балкани, който е един от приоритетите на българското председателство:

"Добрият живот в Европа се нуждае този регион да получи шанс за интеграция. Виждаме перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани. То трябва да стане въз основа на изпълняването на критерии."

Тя говори и за важността на свързаността за региона и обеща да работи с България за по-добрите транспортни връзки.

"Благодарим на България за това как пази нашата външна граница", каза Меркел.

Гостенката имаше предвид границата на страната ни с Турция.

След тази похвала заваляха ответни благодарности от страна на Бойко Борисов. Той пък благодари на ЕС за отпуснатите 160 милиона евро за охраната на браздата, за участието в тази охрана на полицаи от Европа и "Фронтекс". Последваха благодарности и за подкрепата за газовия хъб и за обещанието да бъде финансирана инфраструктурата в региона.

Борисов изтъкна, че европейското финансиране на инфраструктурни проекти е невероятен жест към Балканите, който помага да останат младите хора, както и да дойдат туристи и инвеститори в региона. А транспортните комуникации ще се извършват за часове, а не за дни, както е сега на някои места.

"Имаме вече сериозно ангажиране на ЕС", каза той.

И продължи:

"Най-вече съм щастлив, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно, за да нормализираме отношенията с големите съседи, защото Европа има нужда от мир и спокойствие."

Той не назова имена на страни, но вероятно една от тях е Русия. Тя не бе спомената по никакъв повод по време на пресконференцията на двамата правителствени ръководители.

"Благодаря ти, че дойде"

След което Борисов се обърна към Меркел на "ти":

"Благодаря ти, че в почивните дни намери време да дойдеш и да чуеш и от нас какво мислим."

Борисов каза също, че всички с нетърпение очакват по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа.

"За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство", заяви българският премиер.

На въпрос за членството на България в Шенген, Меркел отговори:

"Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия полага България и я подкрепяме. Не мога да кажа конкретна дата за присъединяването на страната към Шенген." 

По въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и днес, каза Борисов. Той много разчита на посещението на холандския премиер Марк Рюте у нас на 6 февруари.

"А пък и понеже Холандия най-гласно изрази несъгласието си България и Румъния да са в Шенген, да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където искат", наблегна министър-председателят.

Борисов написа по-късно във фейсбук:

Европа има нужда от мир и просперитет. Имаме нужда да нормализираме отношенията си с големите съседи. С Angela Merkel разговаряхме за всички политики, които ще водим по време на председателството на Съвета на ЕС. В лицето на канцлера България има подкрепа за газовия хъб „Балкан“, присъединяването ни към Шенген и политиката за по-голяма свързаност на Балканите.