Специална комисия в Русия разследва видеоклип, записан от курсанти в Уляновския институт за гражданска авиация (УИГА), предаде Нюз.Ру.

Записът скандализира обществеността. Сред възможните наказания за бъдещите пилоти е изключване от висшето училище в родния град на Ленин.

 

Видеоклипът бил заснет в общежитието на УИГА. Курсантите играят туърк танц под звуците на песента Satisfaction на италианския диджей Бени Бенаси. Изпълнителите са само по долни гащи, а на главите си имат фуражки. Някои от тях носят вратовръзки, а други - кожени колани като тези в магазините за секс играчки. Клипът е сниман из стаите и коридорите на общежитието.

На практика клипът е преосмислен, отбелязва Нюз.Ру. В оригиналното видео на Satisfaction участват жени, които имитират строителни работници.

 

Авторите на имитацията, скандализирала руснаците, отбелязват, че клипът им е създаден с развлекателна цел и целта му не е да дискредитира или обижда.

Сергей Морозов - губернаторът на Уляновска област, съобщи, че видеото е заснето през октомври 2017 г., но се появява едва сега в мрежата. Самият той е на мнение, че записът е "голяма обида както за региона, така и за всички ветерани". Според него курсантите са в шок и не могат да обяснят защо са заснели кадрите.

Ректорът на УИГА Сергей Краснов увери, че след като всичко около случая бъде изяснено,  ще  бъдат предприети съответните мерки по отношение на курсантите, участвали в еротичното видео. Той е категоричен, че виновните ще понесат сурови наказания. 

Особено скандален според много моралисти е фактът, че курсантите играят туърк. Това е танц, в който се набляга на движението на бедрата нагоре и надолу. Според блюстителите на морала такова нещо предизвиква еротични асоциации.

Социалните мрежи н Русия полудяха зариди клипа. Ето само някои от реакциите:

"Позор за гражданската авиация!!!"

"Превърнаха общежитието в бардак!"

"Да бъдат отчислени всички и да освободят бюджетните места за тези, които наистина ще носят пилотската униформа по предназначение."

"Къде гледат наставниците?"

"Как спят родителите?"

Интересното обаче е, че курсантите се намеиха защитник в лицето не на кого да е, а на ултранационалиста Владимир Жириновски. Лидерът на Либералдемократическата партия (ЛДПР) е известен с непримиримостта си към постъпки, които счита за подигравка към страната си и към нейните морални ценности. Но за клипа той има доста различно мнение.

"Настоявам за незабавното прекратяване на всякакви гонения срещу тези млади хора. Това е тяхното общежитие. Какво са правили? Танцували са. Какво правите изобщо? Да не са се напили? Момчетата танцуват.

Те са на по 17-18 години, млади са. Ние, по-възрастното поколение, вече не можем да правим така. Облеклото им също е нормално. Там е горещо, добре отопляват. Няма да се потят я. Това е домът им", заяви Жириновски пред телевизия Russia Today (RT).

Всъщност много е вероятно бъдещите летци от училището в родния град на Ленин да са имитирали не момичетата, а британски войници. През 2015 г. те записаха видеоклип също под звуците на песента Satisfaction на Бени Бенаси. И танцуват по долни гащи, фуражки и ботуши.