Турция започна сухопътна атака в региона Африн в Сирия днес, съобщи "Асошиейтед прес". Премиерът Бинали Йълдъръм уточни, че армията е навлязла в страната сутринта от турското село Гюлбаба.

Офанзивата "Маслинена клонка" е с цел да се атакуват кюрдите от "Сили за народна самоотбрана" (YPG) в региона. Засега са поразени 153 цели в региона - укрития, заслони и складове за муниции, използвани от кюрдските въоръжени части

Артилерийският обстрел продължава. 

"С Божията помощ ние ще завършим тази операция в най-кратък срок", заяви днес турският президент Ердоган на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в северозападния окръг Бурса днес. 

Той каза още, че турската армия ще разбие кюрдите и Вашингтон няма да може да им помогне. И обвини свои съюзници, че са им предоставили 2000 самолетни товара и 5000 камиона с оръжие.

Турция заплашва с атаката от седмици, тя започна с въздушни удари в петък 19-ти януари. YPG обаче са съюзник на САЩ срещу "Ислямска държава", което предизвика напрежение между двете страни и призиви от страна на Турция американците да си оттеглят подкрепата от тях, тъй като ги счита за терористи.

Междувременно и френският министър на отбраната Флоренс Парли призова Турция да прекрати офанзивата си, тъй като кюрдите са ключов съюзник срещу Ислямска държава, съобщи АФП.

Докладвано е за един ранен турски войник до момента - от ракетна стрелба през границата.