Снабдяването на болници с лекарства за пациенти, за които няма алтернативно лечение у нас и въпросните медикаменти се се предлагат на пазара ни ще става без обществена поръчка. Това ще се случи, ако депутатите приемат промяна в Закона за обществените поръчки, предложена от Данаил Кирилов и Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Поправката в закона е внесена в петък. Става дума за лекарства, които са включени в списъка по чл. 266а от Закона на лекарствените продукти в хуманната медицина - тоест такива, които са регистрирани в страна членка на ЕС, разрешени са за употреба, но не се предлагат в аптеките и нямат пазарна дистрибуция. Най-често това са медикаменти за редки заболявания, а приложението им е подходящо за малък брой пациенти. 

Сега по закон болниците са длъжни в такива случаи да обявят обществена поръчка. Според депутатите от ГЕРБ обаче това създава риск доставката на медикаментите да се забавя, защото процедурите са дълги, става ясно от мотивите. Освен това за въпросните лекарства обикновено няма повече от 1 вносител, така че отпадането на задължението са се провежда търг не би довело до нарушаване на принципите на конкуренцията, се казва още в аргументацията на вносителите за законопроекта.

Също така заради относително малкия брой пациенти, които биват третирани с такива медикаменти, болниците нямат възможност да прогнозират кога и от кое от лекарствата в списъка биха имали нужда, за да бъдат доставени с предварително обявен търг. 

Промяната идва след поредица от скандали, свързани с идеята на ГЕРБ да наложат мораториум върху плащанията от страна на НЗОК на иновативни медикаменти през 2018 г. Президентът Румен Радев наложи вето над тази част от бюджета на НЗОК за тази година и в крайна сметка след масово недоволство текстовете бяха отменени. 

Сега идеята е лечението с иновативни терапии да става само в определени от здравните власти болници - идея, която също среща отпор сред организации за защита на правата на пациентите.