БНТ е на обществото, настоява в свой пост във "Фейсбук" новият програмен директор на националната телевизия Емил Кошлуков. Той пише в отговор на някои хора, "които силно се вълнуват" от целите и задачите на обществената телевизия, в 12 точки.

Бившият кадър на ТВ "Алфа" (АТАКА) и TV7 пое и мястото на водещ в основното публицистично предаване "Още от деня", за да "даде пример" като водещ.

"За да изпълни своята мисия, обществената телевизия трябва да е отново именно това, телевизия. Ако те гледат една шепа хора, как точно изпълняваш ролята си?", пише още Кошлуков.

И отбелязва, че обществените телевизии в Европа имат висок рейтинг, а БНТ "не винаги, но го постига" и "нашата цел" е предаванията да станат по-добри.

Програмният директор постави условие на единственото всекидневно предаване за култура в целия български ефир "Денят започва с култура"  да удвои рейтинга си. Ясно е дал да се разбере, че в противен случай екипът ще бъде сменен. Това става след предавания, в които участват хора, които критикуват властта, обсъжда се свободата на словото и се споменава медийният бос Делян Пеевски.

"Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси", заявява още Кошлуков. "Ако имаме проблеми в БНТ, аз вярвам, че трябва да ги решаваме, не да се оправдаваме, че не можем. Нито пък смятам, че дължим обяснение на издания от един или друг кръг на медийни босове." (Програмният директор вероятно порицава генералния директор Константин Каменаров, който вчера отговори на въпроси на Клуб Z относно съдбата на "Денят започва с култура".)

Кошлуков добавя, че знае, че кара "някои хора да работят повече, отколкото са свикнали."

Кошлуков има и конкретна критика:

"Не е редно да поканиш Лукарски, да речем, като адвокат по темата за Истанбулската конвенция и да не кажеш на зрителя, че той е висш партиен кадър. Добре дошъл е, но той не е просто адвокат, а партиен лидер, неговата позиция не трябва да се крие."

Лукарски не е участвал в БНТ по темата, така че програмният директор или има предвид друга телевизия, или дава примера с лидера на СДС на принципа: "казвам ти, дъще, сещай се, снахо..." 

Кошлуков завършва с обещание:

"БНТ ще бъде обществена телевизия. Надявам се и да бъде гледаема и качествена, каквато тя е била почти винаги. Ще се опитваме да я направим още по-добра, с помощта на нашите зрители."