50 000 души се събраха в центъра на Солун и редица други градове в Гърция на протест днес, съобщиха световните медии. Причината - възможността името на Република Македония да бъде признато.

Около 500 автобуса са пристигнали в града от цялата страна, съобщават гръцките медии. Смята се, че близо 30 000 души ще протестират в цялата страна.

Дебатът за името между съседките ни бе възобновен през декември. Новото правителство за Македония си постави за цел да приключи ключовия спор тази годинаа, което ще им отвори врати към НАТО и ЕС. Гърция още нарича страната БЮРМ, или "Бивша югославска република Македония".

Гръцкото правителство видно търси компромис - за това призова днес и премиерът Алексис Ципрас.

"Повече от 25 години нашите съседи са признати под името "Република Македония" от много държави по света. И не е абсурдно да се включи наименованието „Македония“ в едно съставно име – географско, но така че за всички да е ясно, че то няма да съдържа претенции към историята и териториалната цялост на други народи", заяви той.

Според протестиращите обаче "Македония означава Гърция" и искат името напълно да бъде изключено като възможност за северната им съседка. В момента се обсъждат варианти като "Нова Македония" и "Вардарска Македония". В протеста се включват гръцки сдружения и организации от диаспората, спортни и християнки асоциации, кметове и митрополити, както и местния футболен клуб ПАОК. Те твърдят, че протестът не е партиен, но в него ще участва и предсавители на "Златна зора" и "Съюзът на центристите".

"Ако някой ти вземе името, ти взема територията", заяви протестиращ пред бТВ.

Статуя на Александър Македонски била на път да предизвика сблъсъци, съобщи специалният екип на българската телевизия, но ситуацията била овладяна.

По-ррано днес бе организиран и контрапротест в друга част на Солун срещу национализма под мото "фашистите навсякъде по света говорят един и същ език".