България не е последна по усещане за корупция в Европа, заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев в ефира на бТВ.

Радев участваше в студиото със свои колеги от левицата - Петър Курумбашев, и от патриотите - Ангел Джамбазки. В края на пространен разговор за официалната среща на Бойко Борисов той вметна:

"Аз много бих искал да не се ползва клишето, че България е най-корумпирана в Европа, защото според усещането на гражданите и според статистиката ние сме на 12-о място. Една Гърция е на първо място с 99% усещане за корупция, Италия с 98% и така нататък!"

Дали под "Европа" Радев има предвид Европейския съюз или целия континент не стана ясно, но и в двата случая данните му не съвпадат с публичните изследвания напълно. Отчасти тези данни се появяват в Антикорупционния доклад на ЕС от 2014 г. Преди три години в България е отчетено, че 84% от анкетираните "смятат, че корупцията е широко разпространена в тяхната родина". Освен мнение или усещане обаче 4% от европейците спрямо 11% от българите заявяват, че им е бил поискан подкуп в последната година. Само 9% от гражданите в България - това е най-ниският процент в ЕС - смятат, че тези престъпления се преследват достатъчно, че да бъде спряна корупцията..

В Гърция 99% са заявили, че смятат корупцията за широко разпространена в родината си, а в Италия - 97%. Но 7% от гърците заявяват, че им е бил поискан подкуп в последната година. 10 държави са пред нас в класацията - но само по един от въпросите на анкетата.

Данните на Радев обаче са не само непълни, а и остарели. Според Индекса за възприемане на корупцията за 2016 г., дело на "Трансперънси Интернешънъл", България е на последно място в ЕС и на дъното в Европа на базата на различни анкети. България е пред Косово, Босна и Херцеговина, Турция, Русия, Украйна на общо 75-о място. Гърция е на 69-о, Сърбия също е пред България.

В добавка - ново изследване на тинк танк на Европарламента от 2017 г. цитира редица други данни, които поставят България и нейни региони на дъното в разнообразни изследвания за корупцията.