След 58-минутна емоционална реч на Мартин Шулц и 5-часови бурни дебати делегатите на извънредня конгрес на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), проведен днес в Бон, гласуваха с мнозинство за начало на коалиционни преговори с десницата на Ангела Меркел по сформиране на широка управленска коалиция в Берлин.

В залата присъстваха 600 делегати плюс 45-членното ръководство на партията, всички с право на глас.

От общо 642 делегати, подали валидна бюлетина, 362 се обявиха в подкрепа на преговорите, 279 - против, а един се въздържа. Така крехко мнозинство от 56 на сто от гласувалите дадоха зелена светлина за начало на коалиционни преговори.

Конгресът започна с пламенна реч на партийния лидер Мартин Шулц. Последваха изказвания на 50 делегати, като близо 80 на сто от тях се обявиха категорично за варианта ГСДП да е в опозиция и в никакъв случай в управление под канцлерството на Ангела Меркел.

Изненадващо последен взе думата отново Шулц с драматично обръщение към делегатите да гласуват за начало на коалиционни преговори с цел съставяне на широка коалиция. Ораторът предупреди, че другата алтернатива биха били предсрочни избори, от които биха спечелили десните популисти. Избирателите нямало да простят на социалдемократите да тласнат страната в политическа криза. Шулц оповести, че изходът от днешния вот на делегатите е ключов момент в най-новата история на ГСДП, а Германия и Европа са отправили взор към решението на конгреса в Бон.

Шулц изрази уважението си към онези делегати, обявили се срещу решението на партийното ръководство да се започнат коалиционни преговори и същевремнно призова към размисъл: "Настана моментът за взимане на историческо решение. В крайна сметка днес решаваме и за това какъв път ще поемат страната ни и Европа. Партията ни трябва да поеме отговорност без страх и боязън. Убеден съм, че правилният път е смелият."

Днешното решение на мнозинството от делегатите на конгреса на ГСДП обаче не е край на драмата около сформирането на управленска коалиция в Берлин.

След приключване на коалиционните преговори предстои да се направи писмено допитване до всичките 440 300 партийни членове на ГСДП. Те ще получат писма, към които ще бъде приложен коалиционният договор. Този процес ще отнеме две до три седмици.

Въпрос без отговор е дали членската маса ще подкрепи договора, а така и съставянето на широка коалиция.

При "да" според прогнозите Германия ще има правителство в навечерието на Великден. Страната отбелязва тази година Възкресение на 1 април.