Журналисти, граждани и активисти се събраха на първия протест срещу новия програмен директор на БНТ Емил Кошлуков днес и поискаха оставката му. Акцията се организира в социалната мрежа "Фейсбук" от снощи. 

Протестиращите във фейсбук отбелязват, че "назначеният по поръчка на управляващите" Кошлуков налага цензура и опошляване на предаването "Денят започва с култура" и споделят материала на Клуб Z по темата.

Екипът на предаването излезе с декларация, в която разкри за безпрецедентна намеса и оказван натиск от страна на Кошлуков при гости и дискутирани теми. Самият той поиска поиска от предаването да вдигне рейтинга си в срок от 2 седмици или екипът ще бъде сменен.

 

 

До момента няма реакция нито от генералния директор на БНТ Константин Каменаров, нито от Управителния съвет, нито от самия Кошлуков. 

"Нека да се обявим против напора на мафията да завладее обществената медия чрез лакея на Пеевски, Борисов и Доган! Нека като гражданско общество да застанем в понеделник по обед пред сградата на обществената телевизия БНТ и да поискаме оставката на Емил Кошлуков!", призовава протестиращите.

В социалните мрежи започна и призив да се пращат писма до СЕМ срещу действията на бившия кадър на ТВ "Алфа" (АТАКА) и TV7. Той оказвал натиск върху екипа на културното предаване, като изисквал "по-лайфстайл звучене" и "култура на достъпен език". В БНТ смятат, че натискът е заради теми за свободата на словото и състоянието на медиите в България.

Кошлуков зае и позицията на водещ в основното публицистично предаване на БНТ "Още от деня".

Културологът и литератор проф. Александър Кьосев вчера призова да не бъде променяно предаването "Денят започва с култура", защото е "една от малкото останали автентични институции на българската култура". Той написа писмо до омбудсмана на телевизията, подкрепено от 450 души, между които Александрина Пендачанска, Мануела Малеева, Петър Кърджилов. Музикантът Васо Гюров пък изкара 5 часа пред БНТ с надпис "Цензурата и Кошлуков вън от БНТ".

 

Започната е и кампания за пращане на сигнали до СЕМ за нарушенията на новия програмен директор, след като Кошлуков заяви, че ако е нарушил правилата, сам ще подаде такъв сигнал срещу себе си.