Шампионът "Ню Инглънд Пейтриътс" ще защитава титлата си в лигата на САЩ (НФЛ) по американски футбол на финала Супербоул на 4 февруари, неделя, срещу "Филаделфия Игълс".

Това е 52-ото издание на Супербоул и тази година ще се играе на един от най-новите и модерни стадиони в САЩ - US Bank в Минеаполис, щата Минесота. Арената е покрита и двубоят ще е на топло в една от най-северните си и студени дестинации.

"Ню Инглънд" е на трети финал в последните четири години. През изминалата нощ "патриотите" направиха късен обрат като домакини край Бостън срещу "Джаксънвил Джагуарс" във финала на Американската конференция - 24:20.

С пореден голям мач ще се запомни техният куотърбек Том Брейди, който подаде за два тъчдауна. На 4 февруари той ще излезе в осмия си Супербоул (общо десети за клуба), което е рекорд.

След две седмици Брейди, треньорът Бил Беличик и компания са фаворити срещу "Филаделфия Игълс" в повторение на големия сблъсък отпреди 13 години, когато спечели "Пейтриътс".

"Орлите" разгромиха с 38:7 "Минесота Вайкингс" у дома във финала на Националната конференция. "Викингите" пропуснаха възможността да домакинстват на Супербоул, нещо, което досега не се е случвало в историята на най-комерсиалното спортно събитие в Щатите.

"Ню Инглънд" и "Филаделфия" завършиха редовния сезон с най-добри показатели и имаха домакинско предимство в плейофите.

На територията на САЩ двубоят за титлата на 4 февруари ще се предава от тв канала NBC, а 30 секунди реклама струва 5 милиона долара.

Преди мачът химна ще изпълни певицата Пинк, а на полувремето шоуто е поверено на Джъстин Тимбърлейк. Звездата за трети път ще се изявява на Супербоул, но за първи ще гастролира сам.

През миналата година Супербоул ще се запомни с изумителния обрат, който "Ню Инглънд" направи срещу "Атланта Фалкънс" в Хюстън. "Патриотите" губеха с 3:28 в края на третата четвърт, но изравниха и доведоха срещата до продължение, в което успяха да отбележат решителен тъчдаун.