Преминаването на язовир "Бели Искър" на отговорност към областната управа в София е на път да вбие клин в коалицията преди гласуването на вота на недоверие тази седмица. Причината е, че водоемът е сред най-опасните язовири в страната, който се нуждае от спешен ремонт, и това е посочено в доклад от проверка на прокуратурата. А областен управител е Илиан Тодоров от "Атака".

С решението язовирът да бъде прехвърлен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) към областната управа проблемът се превърна и в политически, припомня Нова телевизия. Лидерът на "Атака”, която е част от коалиционния партньор "Обединени патриоти", Волен Сидеров предупреди, че казусът може да повлияе на това как парламентарната му група ще гласува през тази седмица на вота на недоверие към кабинета.

В предаването "Здравей, България" на Нова телевизия управителят на Софийска област разказа, че в началото на 2017 г. след едно прокурорско писмо предишният областен управител издал акт за публично-държавна собственост и управление на МРРБ. От този момент този язовир се управлява от регионалното министерство.

"По една или друга причина те не са взели никакви мерки за ремонт на тази опасна стена. Впоследствие аз получих една молба от министерството, в която те ми казват, че вече аз трябва да го управлявам. Не бягам от отговорност, но с 15 000 лв. капиталови разходи няма как да направя ремонт на язовирната стена, който струва някъде около десетки милиони левове", каза още Илиан Тодоров.

Запитан как ще гласува парламентарната група на "Атака" на вота, Тодоров прехвърли отговора на въпроса към лидера Сидеров.