Приоритетите и ролята на България като председател на Съвета на ЕС са оценени почти изцяло положително в световните медии. Това отбелязват от екипа на европредседателството ни.

Посещението на германската канцлерка Ангела Меркел у нас е бил ключов повод темата да се появи в медиите и след него както нейните изказвания, така и намеренията на България като европредседател са били отразени в 156 публикации в 23 страни по света, на общо 9 езика. Съотношението между положителните към отрицателните за България публикации е 138 на 3.

Като основни точки в програмата ни за следващите 6 месеца са отбелязани подкрепата ни за отношенията между ЕС и Турция, девиза на председателството - "Съединението прави силата", и амбициите ни за по-сигурна охрана по външните граници на Евросъюза. На това обръщат внимание агенция "Асошиейтед Прес" и телевизия "Евронюз". "Меркел приветства среща между ЕС и Турция за подобряване на отношенията", пък е заглавието на Ройтерс за събитието. В швейцарския "Льо Тан" под "Ангела Меркел подкрепя дневния ред на България", се отбелязва още, че родната дипломация в момента се радва на "попътен вятър".

Публикациите са в контраст с тези преди началото на председателството, в които се наблягаше за високите нива на корупция, проблеми с правовата държава и доверието на хората в институциите.