Извън конкретиката на дискусията за системата на митниците БАЦИС в парламента днес, политическите моменти бяха не по-малко интересни. Тон за дебата в тази му плоскост формално даде финансовият министър Владислав Горанов още в изложението си. Преди да представи данни за успехите на управленията на ГЕРБ в събираемостта на приходните агенции, в т.ч. агенция "Митници", той "похвали БСП за находчивостта им" - да искат вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" точно в сферата, в която били най-големите им успехи. Горанов няколко пъти подчерта, че именно с идването на ГЕРБ на власт е започнало изграждането на системата за отчетност в митниците и свързаността с данъчните складове. Макар че новото законодателство е било прието през 2007 г. - при тройната коалиция, две години по-късно не са били изработени наредбите, с които да се обезпечи контролът.

Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов, който даваше думата на участниците в заседанието, обаче възмути опозицията, а и сякаш успя да изненада и главния прокурор Сотир Цацаров. Причината - преди да му даде думата, Цветанов даде да се разбере, че очаква и "коментар на мотивите за вот на недоверие", внесен от левицата, дебатите по който ще са утре. А една от темата в мотивите е именно какво се случва със системата БАЦИС в митниците.

Последваха реплики от депутатите от БСП, че това поведение е недопустимо. Социалистите направиха остра забележка за репликата на Цветанов. Щом залата се поуспокои, и Цацаров декларира:

"Аз, независимо дали има или няма забележки, не бих си позволил да коментирам мотиви за вот на недоверие, най-малкото, защото не ми е работа".

След което главният прокурор говори по същество за проверката, която е направена на системата БАЦИС и установеното от прокурора в Софийската градска прокуратура, който е работил по документите на ДАНС за проверката.

Социалистът Румен Гечев на свой ред коментира, че не е имало как ДАНС и прокуратурата да установят дали е имало нерегламентиран достъп и действия в системата за акцизите, "защото е направена така, че да не може да се установи". И попита ГЕРБ как така БАЦИС е заработила на 1 април 2013 г., а е установено, че има рискове и проблеми с ползването й чак през 2015-2016 г., когато по думите на митниците е започнало отстраняването им. 

В отговор Владислав Горанов обвини Гечев, че "превръща разговора от технологичен в политически", затова преповтори примерите защо именно ГЕРБ са започнали работата по контрола и създаването на централизирана система за акцизите и връзка между митниците, данъчните складове и НАП. По думите му, тъй като дискусията се води в парламента, това я прави политическа. Той припомни, че по времето на кабинета "Орешарски" са били обединени данъчните складове на "Росенец" и "Нефтохим Бургас", без да уточни какво има предвид с този пример.

Йордан Цонев от ДПС - в единствения случай, в който се обади представител на тази политическа група, реагира на думите на Горанов и го попита защо отдава по-високата събираемост на акцизи, която отчита, на работата на властите, но не и на макроикономически показатели, на критерии като цената на петрола, например, на потреблението, на промени в ставките и т.н. 

Горанов му отговори, че не правел внушения и с Цонев нямали спор. А вторият каза, че има какво да отговори на това, но ще се въздържи. 

В дискусията се включи и Веселин Марешки, който също търгува с горива и участието му предизвика реакция, че е в конфликт на интереси. Лидерът на "Воля" попита Цацаров дали има данни фирмата му "Трейднет" да е свързана със сивия сектор в търговията с горива. 

"Дали има или не подобни данни е следствена тайна", отвърна му лаконично Цацаров, след което Марешки замълча.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова пък видя разминаване във версиите на агенция "Митници" и на ДАНС (от разсекретения им доклад от 2016 г. и в залата днес) за това има ли или не проблеми с БАЦИС и нерегламентирани действия. Причината - от "Митници" твърдят, че във всеки момент може да се проследи кой и кога е влизал в системата и какво е правил там, докато в доклада на ДАНС ставало ясно, че рискове има, а проверка на логванията в БАЦИС не може да се направи. И в разпитите на митничари по доклада на ДАНС нямало подобни твърдения и затова попита ДАНС на база на какво са направили изводите си. 

Въпреки това и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, и шефът на отдел "Киберсигурност" в ДАНС Николай Николов препотвърдиха становищата си от доклада. На Цацаров пак му се наложи да се намеси - този път в покрепа на думите на шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Главният прокурор дори подчерта, че в пълните показания на митническите служители Менда Стоянова няма как да знае какво има, защото няма достъп до тази информация. 

В края на заседанието за системата на митниците, от БСП дадоха да се разбере, че не са убедени, че пробив в БАЦИС не е имало. 

"Главната прокуратура да провери следното - кой е екипът на Министерството на финансите и на агенция "Митници" да направят такова задание на обществената поръчка, с което да няма как да се проследи кой е влизал в системата БАЦИС, кой е приел системата, която е инсталирана. Цялата работа е уйдурма и е направена така, че вместо да охранява, системите са жестоки", заяви Румен Гечев пред бТВ.

Гечев цитира и писмо на Горанов до премиера Бойко Борисов от 3 януари тази година, в което се казва, че от 340 устройства, от които се осъществява достъп до системата БАЦИС, едва 47 са изпълнили последните технически препоръки за защита.