ЕС увери днес палестинския президент Махмуд Абас, че подкрепя амбициите му Източен Йерусалим да бъде столица на палестинската държава, предаде Ройтерс.

Това е поредното отхвърляне от страна на Общността на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

На среща в Брюксел с външните министри на страните от ЕС, Абас повтори призива си Източен Йерусалим да бъде палестинска столица и призова правителствата на страните-членки да признаят незабавно държавата Палестина. Той изтъкна, че това няма да прекрати преговорите с Израел за мирно споразумение за региона.

Абас не спомена нито за решението на Тръмп, нито за днешното посещение на американския вицепрезидент Майк Пенс в града. Присъствието му в централата на ЕС в Брюксел обаче бе използвано от европейските представители като шанс отново да изразят противопоставянето си на стъпката на американския президент от 6 декември 2017 г. да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим.

Дипломат номер едно на Съюза Федерика Могерини призова участниците в процеса да говорят и действат "мъдро" и с чувство за отговорност. Това бе прикрит намек към решението на Тръмп за Йерусалим.

"Искам да уверя президента Абас в твърдия ангажимент на ЕС за решение на основата на две държави, като Йерусалим е поделена столица между тях", каза Могерини.

Тя бе по-остра преди пристигането на Абас и заяви:

"Ясно е, че има проблем с Йерусалим. Това е много дипломатичен евфемизъм."

Германският външен зам.-министър Михаел Рот каза пред журналисти, че решението на Тръмп е затруднило мирните преговори, но допълни, че всяка от страните трябва да разреши конфликта.

Абас също говори по-дипломатично, отколкото при последните си публични изказвания, включително това от по-рано този месец, когато заяви, че ще приеме само екип с международна подкрепа да посредничи във всякакви мирни преговори с Израел.

"Нямаме търпение да продължим по пътя на преговорите. Решени сме да обединим нашия народ и нашата земя", изтъкна той.

Призивът му ЕС да признае незабавно и официално Палестина обаче едва ли ще получи отговор, споделиха двама висши дипломати на Брюксел.

Докато 9 правителства на страни от ЕС, сред които Швеция и Полша, вече са признали Палестина, 28-членният блок заявява, че това признаване трябва да бъде част от мирно споразумение.

Само Словения напоследък е дала знак, че може да признае палестинската държава. Парламентарна комисия в Любляна трябва да обсъди въпроса на 31 януари, но не е ясно дали депутатите ще гласуват това решение.

Всичко това показва ролята на ЕС хем като главен донор на палестинците, хем като най-голям търговки партньор на Израел. Такива са фактите - дори при положение, че правителствата на страните от ЕС не признават израелските селища върху окупираните след войната през 1967 г. територии, сред които западният бряг на река Йордан, Източен Йерусалим и Голанските възвишения.

ЕС иска също така палестинците да не отхвърлят мирния план под егидата на САЩ, който се очаква да бъде представен скоро от Джейсън Грийнблат - специалният пратеник на Доналд Тръмп за Близкия изток, и от президентския зет и висш съветник Джаред Къшнър.

Според Абас "няма противоречие между признаването на Палестина и подновяването на преговорите".

Франция обаче иска да накара ЕС да предложи по-тесни търговски връзки чрез т. нар. споразумение за асоцииране - договор с ЕС, даващ неограничен достъп до 500-те милиона потребители в блока, помощи и по-тесни политически и културни връзки.

"Искаме да кажем на Махмуд Абас, че искаме да се доближим до споразумение за асоцииране и да започнем вече процеса", каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан.

Предложението за такова споразумение на палестинците обаче е изпълнено с трудности, изтъкнаха дипломатите.

Според правилата на ЕС те трябва да бъдат постигнати със суверенни държави. Франция обаче припомня, че Съюзът има споразумение за асоцииране с Косово, чиято независимост не е призната от всички страни членки.

Палестинци посрещнаха Майк Пенс с плакат, чийто надпис гласи: "Йерусалим е сърцето, душата и столицата на Палестина".

Същевременно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви в Израел, че американското посолство в тази страна ще бъде преместено от Тел Авив в Йерусалим до края на 2019 г. Той съобщи новината в реч пред местния парламент - Кнесета. И стана първият в историята американски вицепрезидент, удостоен с тази чест, както отбеляза израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Йерусалим е израелска столица и като такава президентът Тръмп нареди на Държавния департамент незабавно да започне подготовка по преместването на посолството", каза Пенс.

Речта му бе прекъсната за кратко от депутати араби, които държаха протестни плакати на арабски и английски език с надписа "Йерусалим е столица на Палестина". Те бяха изведени от разпоредителите.

В отговор на речта на Пенс пред депутатите, Набил Абу Рдайна - говорителят на Махмуд Абас, заяви:

"Ако САЩ искат да играят ролята на посредник в мирния процес, те трябва да бъдат честен посредник и да се подчиняват на международните резолюции."

Палестинците искат за столица Източен Йерусалим заедно със заобиколения от стени Стар град и намиращите се в него светини. Израел обаче смята целия град за своя вечна и неделима столица.

Пенс, който преди Израел посети Египет и Йордания, каза, че с промяната на политиката си по въпроса за Йерусалим, "САЩ са предпочели фактите пред въображението - и фактите са единствената истинска основа за справедливо и дълготрайно решение".

Американският вицепрезидент, който е евангелист, направи паралел между еврейската история, датираща от библейски времена, и протестантите, избягали от Европа и основали САЩ. Той бе приветстван с аплодисменти от израелските депутати по време на речта си. Пенс изтъкна, че през май страната отбелязва 70 г. от създаването си след война, която палестинците смятат за катастрофа. След което премина на иврит, на който произнесе благодарствена молитва.