"Манчестър Юнайтед" и "Арсенал" обявиха сделката, за която се говори от началото на годината - двата клуба размениха Алексис Санчес и Хенрик Мхитарян. Чилиецът вече е на "Олд Трафорд", арменецът пък акостира в Северен Лондон.

Дотам се стигна заради изтичащия договор на Алексис с "артилеристите". Те рискуваха да го загубят през лятото без пари, тъй като нападателят не искаше да преподпише. Кандидат №1 още миналото лято беше "Манчестър Сити", но "гражданите" се отказаха.

Жосеп Гуардиола предлагаше 25 милиона паунда за Санчес, но "Арсенал" искаше поне 35. Изпитващият проблеми в атаката на тима си Жозе Моуриньо се намеси с намерението да плати желаните от Арсен Венгер пари. В крайна сметка се стигна до размяна, тъй като Мхитарян от дълго време беше замразен и нямаше бъдеще в "Юнайтед".

Неговото решение забави реализирането на сделката с няколко дни.

Санчес обаче струва цяло състояние на "Манчестър Юнайтед". Според английската преса седмичната заплата на аса възлиза на около 600 000 паунда седмично. От тях базовото възнаграждение е 350 000. Още по 100 000 латиноамериканецът ще взема от имиджови права и 144 000 като бонуси.

Сборът превръща Алексис в един от най-скъпоплатените футболисти в света. Може би и това е изиграло роля за отказа на "Манчестър Сити", не че парите са проблем при кандидат №1 за титлата на Англия.

Според други издания "Юнайтед" за преведе на "Арсенал" 20 милиона и още 15 млн. на агента на играча Фернандо Фелицевич.

Футболистът ще получи и най-знаковия номер в историята на "дяволите" - 7. Носили са го величия като Джордж Бест, Брайън Робсън, Ерик Кантона, Дейвид Бекъм, Кристиано Роналдо...

Хенрик Мхитарян заяви, че винаги е искал да играе в "Арсенал".

Не се съобщава заплатата на Мхитарян, но тя е далеч от тази на Санчес, тъй като на "Емиратс" не плащат толкова високи възнаграждения дори на най-големите си звезди.

В същото време двама от шефовете на "Арсенал" са в Дортмунд, за да опитат да договорят Пиер-Емерик Обамеянг от "Борусия". Ако се стигне до споразумение, нападателят ще е перлата в селекцията на "топчиите" от известно време насам.