Сенатът на САЩ пусна парите за правителството след като републиканци и демократи се разбраха и гласуваха за временното му финансиране, предаде Би Би Си. Демократите получиха уверението, че ще има сериозен дебат за миграционната политика на Тръмп и отпуснатите за това средства в новия бюджет. 

Сенаторите приеха предложението с 81 срещу 18 гласа, а преди това в понеделник компромисното решение бе гласувано и в Камарата на представителите където мина с 266 на 150 гласа. 

Веднага след това президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закона за финансиране до 8 февруари на правителството, предаде Асошиейтед прес, цитирайки Белия дом. Така се сложи край на продължилото 69 часа спиране на работата на федералните служби. 

Основният нерешен проблем, заради който демократите са против бюджета, са опитите за депортиране на стотици хиляди нелегални имигранти, пристигнали в САЩ като деца, съобщи БТА. Миналата година Тръмп спря програма, узаконяваща пребиваването им в САЩ, но даде на Конгреса срок до 5 март да приеме закон за удължаването й. Тази програма сега пази от депортиране около 700 000 души. 

Остана нерешен и въпросът за отпускането на нови средства за укрепване на сигурността на границите, включително изразходването на милиарди за изграждане на обещаната от Тръмп стена по мексиканската граница.

Ако през следващите три седмици не се стигне до сделка, републиканците са обещали да позволят в Сената да се дискутира предложение за имиграцията, дори то да не е изработено от двупартийна комисия и да няма подкрепата на Републиканската партия и Белия дом.

"Радвам се, че демократите в Конгреса се върнаха към разума. Ще сключим сделка за имигрантите единствено ако е добра за страната", коментира президентът Тръмп.

От вторник сутрин на работа се връщат всички държавни чиновници, излезли в принудителен отпуск заради липсата на пари, и така животът в САЩ се връща в нормалните рамки.