Григор Димитров отпадна на четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис след 4:6, 6:3, 3:6, 4:6 срещу Кайл Едмънд (Великобритания).

Българинът пропусна възможността да отиде на полуфинал, фаза, на която игра през миналата година. Едмънд ще излезе срещу победителя от срещата Рафаел Надал - Марин Чилич.

Втората британска ракета за първи път в кариерата си побеждава състезател от топ 10 и за първи път достига толкова напред в турнир от Големия шлем.

Григор ще запази третото си място в ранглистата, освен ако Марин Чилич грабне титлата в Мелбърн. Като цял днес първата ни ракета се представи слабо, той не успя да задържи нивото си от срещата с Ник Кириос. 

Направи отново доста двойни грешки, а и непредизвикани. И макар че и Едмънд сътвори голям брой гафове, той бе тенисистът, който грабна точките в решителните моменти. Факт е, че очакванията към Димитров са завишени, но също така е факт, че миналата година по това време формата му беше по-добра.

Двубоят днес - пети пореден за Гришо на централния корт "Род Лейвър", тръгна лошо за него. Той загуби още първото си подаване. При 2:3 хасковлията върна пробива, а малко след това за първи път поведе в резултата - 4:3.

При 4:4 англичанинът, който скоро най-вероятно ще стане първа ракета на Великобритания предвид и отсъствието на Анди Мъри заради операция, се възползва от поредния колеблив сервис гейм на Димитров и пак дръпна напред.

При началния удар на Едмънд за спечелване на сета Григор имаше три възможности за пробив, но съперникът му се измъкна и поведе с 1:0 след 6:4.

Във втория сет Димитров съумя да отвърне бързо. Той реализира брейк са 2:0, затвърди, а имаше отличен шанс за втори пробив за 4:0. Това не стана, а при 4:2 нашият представител допусна цели три двойни грешки, но въпреки това оцеля и решаващо взе аванс от 5:2.

След разменени сервис геймове Гришо изравни - 6:3 и 1:1.

Последва един от възловите моменти в двубоя. В третата част в първите си два гейма на начален удар Едмънд никак не беше убедителен и даде точки за пробив, ала Димитров не се възползва.

И стана обратното. При 3:4 Григор Димитров на свой ред се огъна и при вторият брейк пойнт направи двойна грешка, след която англичанинът поведе с 5:3, след което затвори сета с 6:3.

В четвъртия сет нещата вървяха равностойно до петия гейм, в който българинът отново допусна пробив. Последва рибрейк - 3:3, и 4:3 за третия в света, макар и след затруднения.

Днес не бе добър ден за началния удар на Димитров, който при 4:4 отново се пропука, а окриленият му съперник не чакаше дълго - 5:4 от грешка от форхенд на Григор.

При 5:4 Кайл Едмънд сервираше за победата и се възползва още от първия шанс, макар че на свой ред стартира колебливо - 6:4 и 3:1.

Сега за Григор Димитров предстои турнира в София, който започва на 4 февруари в зала "Арена Армеец". Българинът е под №1, той защитава титлата си от миналата година и ще тръгне направо от осминафиналите.