Светият синод да действа "много по-остро" след становището си срещу приемането на Истанбулската конвенция, като се наложи забрана на премиера Бойко Борисов и министрите да посещават храмовете на Българската православна църква, ако не оттеглят документа за ратификация, а депутатите, които подкрепят конвенцията, "веднага да бъдат отлъчени от църквата".

За това се обяви архимандрит Дионисий в ефира на Нова тв. Той оглавяше навремето отдел "Богослужебен" в Светия синод и е обект на доста противоречиви мнения.

Отец Дионисий нарече "сган" последователите на неолиберализма, които според него стоели зад Истанбулската конвенция и нейното приемане, заговори за "протерстърския дух", който бил против "всичко, което е здравомислещо", произнесе се и за Ангела Меркел и християндемократическите ценности на Германия и европейския свят. Последният се оказа и отговорен за проблеми при... погребенията.

[[nid:63261]]

Ето в цитати мнението на отеца:

Разговорът започна с въпрос от водещите дали становището на Светия синод против приемането на конвенцията ще бъде чуто от Народното събрание. Отговорът:

"Аз се надявам да се оцени самото становище, изпратено в Народното събрание, защото юридически то е блестящо. Защото се засягат неща, които са свързани с конституцията, с международни договори и приети закони, които така или иначе дават една гаранция за възможност за защита."

Последва уточнение от водещия Виктор Николаев, че поддръжниците на документа за защита на жените от насилие са категорични, че понятия като "трети пол" в конвенцията няма, че тя е насочена само към защита на жените и децата от насилие. Как отецът коментира тези аргументи:

"Е, това е ясна работа. В България има протестърски дух, в който винаги трява да има настроение спрямо всичко, което е здравомислещо. Ние живеем в постнеолиберален свят и има една такава либерална плеяда, направо сган, която ни блъска към всякакви подобни глупости."

- Кое е сган? - попита Николаев:

"Цялата идея на неолиберализма и нейните последователи. Аз тази дума употребявам."

По-късно в разговора водещият отново се върна към определението, което го смути - "сган". Дионисий уточни:

"Тази постнеолиберална плеяда няма да я нарека така, а ще я нарека сган, защото знам тя какво причинява според мен и всеки един здравомислещ християнин."

И продължи за това защо конвенцията е внесена за ратификация.

"Дали има натиск? Естествено, че има натиск. Ние станахме председатели на Европейския съвет (България председателства Съвета на ЕС, което е съвсем различно нещо – б.р.) и вече трябва да показваме какви сериозни европейци сме, което, моля ви се, е абсурдно. Ние точно като председатели на Европейския съвет трябва да покажем, че това е недопустимо.

Тази конвенция не е и гласувана, тя е приета по един твърде странен начин 2014 г. и трябвало е 2016 г. на държавите членове на Съвета на Европа да бъде предложено това нещо."

На питането дали в този смисъл в аргументите на Светия синод има не само църковни аргументи, а идеологически и политически, реакцията бе:

"Що се отнася до становището на Светия синод, естествено, че е църковно, богословско, юридически издържано, защото има трима юристи и аз държа да спомена имената им – Мария Кьосева, Радомир Чолаков и адвокат Михалева, които са безупречни и дори имат законотворческа дейност."

Архимандрит Дионисий имаше аргумент и срещу факта, че повечето държави в ЕС са подписали и вече ратифицирали конвенцията, а обединена Европа почива на християндемократически ценности:

"Защо ще казваме, че има християндемократически ценности, при положение че една християндемократическа Германия все още държи един канцлер, който е в служебен статус, и твърде сериозно трябва да помислим трябва ли да приемаме всичко, което идва от този свят, защото той е притиснат между няколко континента - Азия, Африка и Америка, и вече няма къде другаде да се капсулира, освен в собствените си институции на неолиберализма и неговите постлиберални изрождения."

"Целият замисъл на тази конвенция е тези държави, които сме присъединени, за да сме пазар на западния свят – имам предвид западноевропейския свят, – за да можем да получаваме храни с прекрасни консерванти, така че да се налага и на гробищните власти да разсъждават върху това не е ли необходимо да се удължи периодът, когато трябва втори човек да бъде положен в един и същи гроб, защото не можем и да се разлагаме – до такава степен са стигнали нещата, но ние всичко от този свят ще приемем само защото тук, в правителството, има схващане, че който плаща и поръчва музиката, всички ще танцуват според него", продължи Дионисий.

В края на разговора последва частта срещу действията на премиера Бойко Борисов, неназован по име, и какво трябва да предприеме Светият синод, ако все пак конвенцията бъде приета:

"Ако БПЦ получава пари за храмове от един министър-председател, който в храм, в "Свети Стефан" в Истанбул, подарява евангелие, как същият този човек може после да влезе в храм, след като една такава истанбулска работа ще приеме, а в самия Истанбул тя е крайно неприемлива...", попита Дионисий и изрази надежда Светият синод да действа дори по-остро:

"Първо, Министерският съвет трябва да бъде в една забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация. Премиер, министри... А пък има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева съм учуден, защото винаги съм я възприемал като един консервативен тип. И г-жа Захариева.

Що се отнася до народното представителство – тези, които си позволят да гласуват това нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата."

По думите на архимандрита утехата и пътят към Бог на тези, които се самоопределят по начин, който се различава от биологичния им пол, изглежда така:

"И за тези, които са мирни, и за тези, които са в такава греховност, но са облечени в расо – само и единствено покаянието е пътят, друго няма." Надявам се Светият синод да действа и по-остро.

Кой е отец Дионисий

Отец Дионисий е назначен в Светия синод за първи път през 2006 г. като сътрудник в отдел „Културно-просветен”. Две години по-късно по решение на Светия синод е възведен в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици” чрез Доростолския митрополит Иларион. През 2011 г. архимандрит Дионисий по благословение на патриарх Максим и решение на Св. синод е назначен на длъжността „началник отдел „Богослужебен” при Светия синод, става ясно от официалната му биография в сайта на БПЦ.

През 2014 г. Дионисий трябваше да бъде произведен в епископ с решение на Синода и да поеме поста на втори викарий на патриарха. Това обаче не се случи, след като духовници и миряни излязоха на протест, а патриарх Неофит обясни решението да не се случи ръкополагането със "запазване на мира в църквата".

През 2016 г. архимандритът бе отстранен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ с решение отново на Светия синод и след две провалени заседания по темата преди това. На отеца му бе наложена и временна забрана да извършва богослужения.

Повод за второто наказание бе и опитът на Дионисий да въведе такса от 5 лв. на човек за посещение на туристически групи в храма "Св. Александър Невски", както и решението му Възкресение Христово през 2016 г. пред храма да бъде отбелязано със заря и изпълнение на "Тих бял Дунав" от гвардейския оркестър. Тогава Дионисий обяви, че акцията била съгласувана със Синода, а идеята била негова - с цел възстановяване на традиция до 1946 г. у нас, както и практика в различни страни.

Преди решението да бъде отстранен, Дионисий излезе с над 40-минутно изявление пред медиите своя защита в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, пред светия олтар.

На 17 февруари 2017 г. Синодът взима решение да се заведе Църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий и възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопския митрополит Серафим да съставят обвинителен Акт, който да бъде внесен за разглеждане в заседание на Св. Синод в пълен състав в качеството му на църковен съд.

От Синода още веднъщж настоятелно написаха до Клуб Z, че Дионисий е обект на църковно-наказателно дело и повече от 1 година не е представител на Св. Синод, нито на БПЦ-Българска Патриаршия. Нито е началник на Богослужебния отдел, нито заема каквато и да било друга църковна служба в БПЦ.