Членовете на Върховния касационен съд (ВКС) ще имат възможност да изслушат на 17 септември кандидатите за нов председател. Това прие Висшият съдебен съвет (ВСС), след като се съобрази с постъпило писмо от редиците на самите върховни съдии. Същинският конкурс е на 25 септември.

Днес ВСС откри официално процедурата за избор на един от "тримата големи" в родната правосъдна система. Мандатът на сегашния председател на ВКС Лазар Груев изтича на 20 ноември.

Висшите кадровици на Темида обаче приеха "за сведение" писмото, а не декларираха, че го подкрепят. Така на практика бламираха предложението на съдиите, залегнало в документа, избраният нов шеф да е член на ВКС. 

На практика ВСС затвърди и изборът да остане само с три атрибута: откриване на процедурата, кадрова справка и имуществена декларация на кандидатите. Така отпадна и другото предложение, дошло от съдийските редици - да има профил на търсения кандидат. 

Както вече стана ясно, изборът ще е по "старата" система с електронно гласуване, а не с пускане на хартиени бюлетини. Тази практика (приложена и при избора на главен прокурор) има доста опоненти, които твърдят, че така е възможно да се проследи кой от членовете на Съвета как е гласувал.

Сегашният председател на ВКС Лазар Груев поясни пред журналисти след откриването на процедурата, че самият той поддържа тезата си за гласуване с бюлетини. Но не "защото вярва в конспиративни теории или смята за възможно някой да следи машинките за гласуване", а защото при поредица от кандидати при електронно гласуване в реално време разбираш колко гласове са постъпили за първия, колко за втория и т.н., което може да ти влияе на избора.

(Кандидатите ще бъдат изслушвани по азбучен ред, а гласуването ще е по реда на подадените от тях заявления, б.а.)

"Очаквах с нетърпение откриването на тази процедура още от май", каза Лазар Груев.

Той потвърди единственото досега изнесено име в медиите - на досегашната зам.председателка на ВКС Павлина Панова, която е сред кандидатите за поста му.