САЩ са одобрили нови митнически тарифи за вноса на перални машини и соларни панели в съответствие с търговската политика, заявена от президента Доналд Тръмп, "Америка на първо място". Целта й е да защити местните производители от чуждестранна конкуренция. Говорител заяви, че администрацията "винаги ще защитава американските работници, фермерите, собствениците на ранчо, бизнесмените". Но Китай и Южна Корея, чиито производители ще бъдат най-силно засегнати, критикуват този ход. 

Новите мита за слънчевите панели бяха по-ниски, отколкото очакваха местните американски производители, но тези за пералните машини и частите за тях бяха по-високи от очакваното - в някои случаи добавят до 50%, става ясно от документите, цитирани от британската обществена медия BBC.

Още при встъпването си в длъжност преди година Тръмп обеща да защити границите на САЩ от други страни, които "правят нашите нашите продукти, крадат нашите компании и унищожават нашите работни места".

За първите внесени 1.2 милиона големи домашни перални през първата година ще бъде наложено 20% мито, и 50% - за машините, внесени над тази квота. До третата година те ще спаднат съответно до 16% и 40%.

Междувременно увеличението на тарифите за вносните слънчеви клетки и модули през първата година ще бъде 30%, като спада на 15% през четвъртата година. Вносът на мощности за общо 2.5 гигавата (GW) годишно няма да бъде обмитяван.

Действията се разглеждат като най-значимите търговски промени на президента след решението му да изтегли САЩ от Транспасифик партньорското споразумение (TPP) и да предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA).

Американският производител на уреди Whirlpool, който от години търси защита срещу по-евтиния внос от Южна Корея и Мексико, приветства този ход. Тази новина идва след почти десетилетие на съдебни спорове и ще доведе до нови работни места в Охайо, Кентъки, Южна Каролина и Тенеси, коментира шефът на компанията Джеф Фетиг в изявление.

Акциите на Whirlpool нараснаха с 2.5%, след като фирмата обяви, че ще наемат още 200 души. Акциите на производителите на слънчеви панели също се повишиха.

Китай и Южна Корея реагираха гневно. Сеул обяви, че ще се оплаче пред Световната търговска организация (СТО), като нарече тарифите "прекомерни". Южнокорейските производители Samsung и LG се конкурират на пазара на перални машини с американски фирми като Whirlpool. Samsung нарече тарифите "данък за всеки потребител, който иска да закупи пералня".

Междувременно Китай, най-големият производител на слънчеви панели в света, заяви, че това ще навреди допълнително на глобалната търговска среда.

Миналата седмица Доналд Тръмп предупреди германските автомобилни компании, че може да наложи гранични мита в размер на 35% за превозните средства, внасяни на американския пазар. В интервю за немския вестник "Билд", публикувано в понеделник, Тръмп критикува германските автомобилостроители за нежеланието им да произвеждат повече коли на местна почва в техните заводи в САЩ. 

Ако искате да произвеждате автомобили по целия свят, аз ви желая всичко най-добро. Вие можете да произвеждате автомобили и за нас, но трябва да имате предвид, че за всяка лека кола, която идва в САЩ, ще се наложи да плащате 35% данък, предупреди американският президент.  Бих казал на BMW, че ако построите завод в Мексико и планирате да продавате автомобили в САЩ без мито от 35 на сто, може да забравите за това.