Истанбулската конвенция ще унищожи семейството, ще намали прираста и напълно ще разгради обществото. Това бяха някои от тезите, изказани на обществената дискусия на спорния международен договор, проведена днес в Аулата на Софийския университет.

Дискусията откри организатора - председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, която и модерира до 13 ч, когато трябваше да отиде в парламента за гласуване на вота на недоверие. Тя изтъкна, че всички изказвания днес ще бъдат стенографирани и качени на сайта на парламента. И даде думата на министърката на правосъдието Цецка Цачева.

[[nid:63261]]

Цачева изтъкна тезите, повтаряни от нея в последните седмици - че Конвенцията е обсъждана от години, анализирана от юристи, ратифицирана от 17 държави в ЕС до момента. И, разбира се, обърна внимание на спорните текстове - като уточни написаното в обяснителния доклад към Конвенцията, че терминът "джендър" не заменя идеите за мъж и жена, а че просто въвежда идеята за ролите на половете. Тя отбеляза и че, както пише в Конвенцията, определени роли или стереотипи за половите роли водят до вредни практики, и че само ефективното равенство между половете може да намали насилието.

"Няма задължение за признаване на трети пол. Няма възможност за признаване на бракове, сключени в други държави между лица от един и същи пол, тъй като според Конституцията бракът е свободен съюз между мъж и жена", натърти министърката.

Втора се изказа главната омбудсманка Мая Манолова. Тя отбеляза, че в България всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, което означава около 1 млн. българки. И отбеляза, че "в България явно няма ефективно и действащо законодателство, което да предотвратява това". Отбеляза и че това няма да стане с една мярка в Наказателния кодекс, с който средната телесна повреда става престъпление от общ характер - критика към предложението на собствената й партия БСП.

Манолова отбеляза и че в българското законодателство вече има текст за социалната роля на пола - в Закона за равноправието между мъжете и жените:

"Равнопоставеност на жените и мъжете" е равни права и задължения, равни възможности за реализация и за преодоляване на пречки във всички области на обществения живот, като жените и мъжете са свободни да развиват своите лични способности и да правят избор без ограниченията на социалната роля на своя пол."

Тя предложи и Конвенцията да бъде приета с тълкувателна декларация, че ще се прилага според българското законодателство, и там да има разяснение на тези въпроси.

Най-стъписващо и шумно бе присъствието на представители на Българската православна църква. Те внесоха в залата банери, на които в иконописен стил имаше изображения на Дева Мария с младенеца и Васил Левски. Не стана ясно по какъв начин той е против Конвенцията.

Старозагорският митрополит Киприян обаче не изненада с изказването си, като всъщност прочете дума по дума позицията на Светия Синод, публикувана вчера, която остро осъжда Конвенцията като зло, което ще доведе до "втора смърт" - духовна.

Изказването му предизвика бурни ръкопляскания в залата, които очертаха "агитката" на присъстващите граждани с позиции против конвенцията - най-вече защото след изказването представителите на БПЦ напуснаха общественото обсъждане и част от агитката също си тръгна. Противно на твърденията на някои "медии", митрополитът не бе освиркан.

С декларация излезе и представител на Екипскопската конференция в България, органа на католическата църква у нас. Според тях Конвенцията не насочва към действителна борба за "същинските проблеми", например "абсолютното насилие срещу деца - аборта".

"Това е правна основа на идеологическа революция. Този текст носи прехвърляне на отговорността на насилието към брака и традиционните ценности на обществото и не се съобразява с мнението на семествата, както и на религиозните общности. С нейна помощ се прави опит да се установи нов обществен ред", заяви представителят на католиците.

След него говори посланичката на Великобритания Ема Хопкинс, която много обърка агитката в залата. Причината - нямаше симултантен превод, тя първо се изказа на английски, после бе прочетен превод на думите й. Някои ръкопляскаха първия път, но при превода замълчаха.

Великобритания е една от страните, които още не са ратифицирали международния договор, което често се изтъква от противниците му.

"Във Великобритания сме на път да променяме законите си и да приемем Конвенцията, но не обсъждаме дали да го ратифицираме, това, по наше мнение, е даденост.

Като жена съм изненадана  от някои от нещата, които прочетох като аргументи. Смятам, че много от нещата, които прочетох, нямат нищо общо със съдържанието на Конвенцията.

Жените често са жертви на насилие, само защото са жени. Като общество, като европейско общество, трябва да работим за намаляне на насилието. Конвенцията работи за това."

Истерия и крясъци бяха част от следващото изказване - на активистката Мадлен Кирчева. Тя изтъкна, че документът е приет в нарушение на реда за подписване на подобни международни договори. И че се присъединява към позицията на БПЦ, а не към тези, които притискали България.

"Кои са тези, които пресират български народ!", изкрещя тя. "България е ратифицирала конвенциията за предотвратяване на геноцид. Вие причинявате в продължение на 20 дни психически терор върху българския народ с тази Конвенция."

Според нея независимо дали са християни, католици или мюсюлмани, всички българи били против Конвенцията.

Също против се обявиха и от "Конфедерация за защита на правата на децата", тъй като в Конвенцията се предвиждало да се провеждат уроци в училищата за различните роли на пола.

Представител на протестантите в България пък описа Конвенцията живописно:

"Добра идея, пакетирана в красив целофан, а до нея сложени змийски яйца. Които като бъдат измътени, ще са голям проблем."

Изказа се и Владимир Шейтанов, един от адвокатите на медиците ни в Либия. Той изтъкна, че за разлика от много от присъстващите НПО-та в залата няма лобистки интерес и Конвенцията не му е потенциал за финансиране, както е за тях според чл. 8. 

"До момента процедурата за присъединяване на България към международен договор е изцяло опорочена, нарушен е чл. 7 ал 1 от Закона за международните договори. Приемането на правен текст е основание за отмяна на всяко съдебно решение. Поляризацията е видна и в тази зала, и в кабинета. Силен международен натиск има, под натиск не се приема договор", заяви той.

И добави, че такава е била и ситуацията с българските евреи - имало е "силен международен натиск" за изселването им, но българският народ е против. Не стана ясно дали според него Европейският съюз и Третият райх са едно и също.

Движение "Възражадане" определени Конвенцията като "абсолютно разграждане на човешкото общество", заради нея България щяла да изчезне поради липса на естествен прираст.

Димитър Стоилов от фондация "Пълноценен живот" пък обяви, че тя налага "постепенно и подмолно третия пол, а в бъдеще и еднополовите бракове".

Интересна бе позицията на представител на Медотическата църква, който призна, че Конвенцията предлага добри мерки за насилието срещу жените. Но добави:

"Но като организация на методическата църква, стъпила на християнските принципи, не човешките или общочовешките, ние заставаме твърдо зад становището на католическата църква."

Като "общочовешки" са описани принципите, залегнали в българската Конституция във встъпителната й част.

Според тях спорните текстове са "открита война срещу семейството, половата идентичност, половата популация."

Няколко от деклараторите поискаха да не се приема само чл. 3, т. в от Конвенцията, където се дефинира "джендър", въпреки че това е невъзможно - само определени членове от документа могат да се изключват с резерви от държавите.

Стъписваща бе реакцията към изказванията на професорката от Софийския университет Нели Петрова, преподавател по социална педагогика.

"Разорачована съм от начина, по който се провежда дебата. Но тук продължава една кампания, която манипулира хората и техния страх от третия пол", отбеляза тя.

Мигновено "агитката" срещу Конвенцията започна да освирква професорката, макар до този момент никой да не бе прекъсван така. Тя продължи:

"Всички тези общи изказвания са срещу правата на жените и децата. Основната спекулация се прави с термина "джендър". За какви семейни ценности става дума? Какво е важно, в едно семейство един да притежава другите? Децата стават престъпници, когато са жертви на насилие, по тези теми трябваше да говорим."

Проф. Петрова бе прекъсвана с крясъци многократно, наложи се заелата мястото на Караянчева Манолова да вътворява ред в залата. Преподавателката добави, че част от текстовете, към които има критики, са ратифицирани още преди 25 години като част от Европейската конвенция за правата на човека.

Мила Николова от Съюза на транспортните синдикати в България, който от години работи по въпроса за насилие над жени на работното място, заяви, че Конвенцията ще допринесе за противодействието срещу него.

"Не разбирам как домашното насилие може да крепи българското семейство, а тази конвенция може да го разруши", отбеляза тя.

От правозащитната организация "Свобода за всеки" обаче смятат, че Конвенцията нарушава "правата на традиционното българско семейство", тя била "неприкрит опит за социално инженерство, опасен документ". И въвеждала "човешки права, които не съществуват", като освен това се натоварвало законодателството ни с ненужна регулация. А мониторинга за спазване на международния договор подкопавал националната сигурност.

Освирквана и прекъсване бе и Цветомира Даскалова от Българската асоциация на университетските жени. Тя отбеляза, че от години се занимава с история на жените и половене.

"За мен това е необяснимо, тъжно и престъпно", заяви тя за критиките срещу Конвенцията. "Традициите за жените и мъжете са съвсем различни, те създават йерархии. Те трябва да бъдат отместени и преодоляни, за да се радваме на едно равнопоставяне, както в семейството, така и в обществото."

Според нея текстовете са пределно ясни.

От партия "Да, България" също изпратиха представител, който да прочете позицията им. Според тях Конвенцията е "важен правозащитен инструмент", не въвежда или защитава трети пол или еднополови бракове. А критиците ползват:

"Различни пропагандни клишета, изработени в лабораториите на Кремъл."

В дебата се включи и Карло Луканов, като представител на фондация "Бащи за отговорно родителство", който изтъкна, че 4 от 10 мъже са подложени на насилие, повече от жените. И се възмути на тезата на Манолова, че 1 милион български мъже бият жените си.

Гражданин, който се представи като баща на 3 деца, излезе и заяви:

"Аз сега мога да претендирам, че съм многодетна майка."

Дискусията продължи, но така и не достигна тази висота на аргументите. По-късно тази седмица ще бъдат публикувани всички мнения. Ако имате такова, можете да го изпратите на Народното събрание.