Лидерът на БСП Корнелия Нинова отрече твърденията, че социалистическата партия няма право да говори за корупция. Нинова откри дебатите в парламента по вота на недоверие срещу кабинета.

"БСП няма право да говори за корупция? Не, има. Зад тези 80 социалисти стоят 1 млн. българи. Никога от БСП няма да чуете това изречение - вие няма да говорите. Ние ще критикуваме правитлството, но никога няма да си позволим да кажем - нямате право да говорите от името на тези, които са ви избрали", заяви Нинова.

Тя отрече опитите да се отнеме от БСП "моралното право да бъде водач на борбата срещу корупцията. И припомни, че БСП е единствената партия, която в документ от своя конгрес е признала, че нейни кадри са разочаровали хората

"Коя друга партия е произнесла това изречение и е понесла отговорността си. Та там дори няма обратно мнение, няма въздържал се. Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнанеи за вина за корупция. Ако не беше така той щеше да е тук", заяви Нинова.

И допълни, че прави този вот заради българските граждани.

"Корупцията е една от главните причини за бедността и неравенството. Днес правителството ще отрече, че е корумпирано и ще загуби. Няма човек, който да не знае, че корупцията е завладяла всичко. Това не е от вчера, не е от днес, но това правителство я превърна в държавма политика. А говореното за корупцията в заплаха за националната сигурност. Който се обади бива или нахранван, или заклеймяван", заяви Нинова.

И припомни, че авторитетни европейски издания са нарекли България най-корумпираната държава, на което управляващите са отговорили, че и в Европа има корупция.

"Г-н Симеонов какво стана с репликата ви "В туризма корупцията стига до ниво министър". Или с това, че "властта се използва от ГЕРБ като пансион за политически калинки".

С тези думи Нинова се обърна към вицепремиера Валери Симеонов.

"Краде се, купува се послушание, мълчание,. Ако не искаш да бъдеш купен бият - с компромати, с проверки, понякога и буквално", каза още Нинова.

И констатира, че преди Бойко Борисов е управлявал митниците по телефона, докато днес това става с електронан система.

"Митниците ще отечетат, че за 2017 г. са събрали акциз с 50 млн. лв. по-малко. На фона на тези факти искаме да мълчим.  В кой европейски документ пише, че някоя от ценностите на съюза може да се замразява временно - свободно слово, протест, вот на недоверие. Желанието да заключите тези права за 6 месеца е антиеврпейско поведение. Корупцията е общевропейски проблем. Като искате 6 месеца да мълчим за 6 месеца ще спрат ли кражбите", заяви Нинова.

Тя припомни, че основната цел на БСП е унищожаване на паралелната държава. Според нея точно за това тази паралелна държава се е изправила срещу социалистите.

"Първо опита с моркова, предложи ни да седнем на трапезата. Да похапнем и да мълчим. Не е културно да яеш и да говориш. Устояхме на това. Въпреки натиска във и извън в България. Тогава тази паралелна държава извади тоягата. Заваляха компромати, лъжи. Ще издържим на това, то ще ни направи по-силни, ще ни даде още едно морално основание да водим борбата срещу корупцията", заяви Нинова.

Тя допълни, че БСП иска да смени модела и призова българите от всички политически цветове да не се предават.

"Рано или късно който краде от вас, свой или чужд, ще лежи в затвора. Преди да сме партийци ние сме българи.  Рано или късно България ще стане нормална държава", убедена е Нинова.

Правосъдният министър Цецка Цачева отговори на Нинова, че в предизборната програма на БСП борбата с корупцията не се споменава. Тя отрече твърденията, че няма резултати от борбата срещу корупцията.

"Българските граждани няма да ви повярват, че нищо не се прави от правителството", убедена е Цачева.

Малко след това шефът на парламента Цвета Караянчева даде почивка по искане на БСП. Почивката бе, за да дойде в парламента премиера Бойко Борисов. След почивката премиерът отново отсъстваше. Караянчева обясни, че го е поканила, но той има международни ангажименти, но въпреки това следи дебата.

Драгомир Стойнев (БСП) изброи имената на хора депутати от ГЕРБ, които са били членове на БКП. Контраадмирал Пламен Манушев, който бе един от споменатите, обясни, че е служил честно на България през целия си живот. 

Джейхан Ибрямов заяви, че ДПС ще подкрепи вота на недоверие. Според него корупцията е последица от абсурдното управление. Той смята, че управленският модел не предлага ясна визия и стратегия за управление, заради което предразполага към корупция.

"Българският народ се събуди и няма да позволи на една етническаи партия отново да бъде балансьор".

Това отговори вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че вотът е безмислен, защото статуквото не е достатъчно слаба, за да се предаде, а алтернативата не е достатъчно силна, за да заеме мястото му.

"Когато дойде момента ние ще ви дадем сигнал. Не го пропускайте", обърна се Марешки към БСП и ДПС.

И обясни. че "Воля" ще гласува против вота.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че партията подкрепя вота на недоверие. Според него основният проблем на днешното мнозинство е липсата на ясна визия за управление. Карадайъ призна, че в този вот правителството едва ли ще падне, но е обречно да се провали заради генезиса си. Той се обяви за решителни действия за премахване на хранителната среда на корупцията.