Едно на пръв поглед обикновено убийство отново свидетелства колко ранимо е правосъдието в битката срещу корупцията.

На Нова година младата адвокатка Ирина Ноздровска беше открита край Киев намушкана с нож. Веднага плъзнаха слухове за евентуална връзка със смъртта на сестра й Светлана, която през 2015 г. загина в автомобилна катастрофа. Въпреки опитите за потулване на истината шофьорът, който е бил под влияние на наркотици, беше осъден на 7 години затвор.

Ирина Ноздровска участва в процеса. Сега всички се питат дали убийството й не е акт на мъст? Дали роднина на шофьора убиец, случайно съдия по професия, не е участвал в опитите за потулване на истината? Въпреки широкия обществен интерес и до днес убийството на адвокатката не е разкрито.

От години се говори за изграждането на действено правосъдие, което да е в състояние да се противопоставя на корупцията и шуробаджанащината. Правосъдната реформа продължава да е ключова тема. При това под натиск е и президентът Петро Порошенко.

Сега най-остро се спори по създаването на антикорупционен съд. Той трябва да помогне да се пребори корупцията сред висши държавни служители, а също и в правосъдната система. След първите стъпки в тази посока миналата година Порошенко даде заден ход. Вместо спецсъд той предложи да се създадат допълнителни съдебни камари към вече съществуващите съдилища.

Появи се широк фронт от критици вътре и извън страната, включително ЕС и Международният валутен фонд (МВФ), които подложиха на критика отклоняването от пътя към реформи. Така в края на декември 2017 г. Порошенко даде зелена светлина на законопроекта. Но и това не задоволи чуждите партньори. Критиката засяга няколко точки, сред които процедурата по избор на съдии в новия спецсъд. От МВФ заявиха, че без сформирането на надежден антикорупционен съд ще бъдат замразени обещаните на Киев за тази година кредити в размер на близо 7 милиарда долара.

Десетки хиляди политици и държавни чиновници, както и техни близки вече са длъжни да оповестяват имотното си състояние. При някои случаи това доведе до осветляване на несметно богатство.

Извършени бяха решаващи промени и в сектори на възможна корупция, като например в енергийния.

Ирина Ноздровска може да е убита за отмъщение. Снимка Фейсбук

Важно също така беше и създаването на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ). То е с правомощия да извършва самостоянелно разследване и вече влезе в конфликт с политици, заподозрени в корупция. Така през ноември 2017 г. вследствие на разследване от страна на НАБУ беше арестуван млад мъж на име Александър Аваков, син на вътрешния министър Арсен Аваков.

При поръчката на правителството за доставка на 6000 раници за армията Аваков-младши заедно със също задържан заместник-министър е направил така, че поръчката да получи “правилната фирма”, т. е. неговата. Сега министерският син е разследван за злоупотреба с държавни средства. След като предаде задграничния си паспорт и му бяха поставени електронни белезници на краката, съдът го пусна от предварителния арест. Процесът предстои.

Още след ареста му Аваков-син обяви, че го репресират по политически причини.

Според германски евродепутати заради войната в Донбас Украйна се намира в бедствено положение, належащо се нуждае от чужди кредити и не бива да бъде загърбвана от кредитори и партньори. Същевременно задължително трябва да продължат реформите в правосъдието, здравеопазването и образователната система. В противен случай държавата ще е пред разруха. Заплахата не е по-малка от войната в Донбас.

---------

* Препечатваме публикацията от в. “Ди Велт” със съкращения. Преводът е на Клуб Z.