51 на сто от участниците в допитване на "Галъп интърнешънъл" смятат, че демокрацията в България в момента е застрашена. 40 на сто са спокойни за нея. 9% не могат да преценят. Данните могат да послужат само за хипотеза, но са важна „сигнална лампа“, обясняват от агенцията, които решили да проверят експериментално "едно предизвикателно твърдение".

Данните са от поредния експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен между 15 и 16 януари сред 801 пълнолетни българи. Сондажът е независим от външно финансиране.

На фона на най-различните протести от последните седмици 38% от българите са готови да се солидаризират пряко с някаква форма на протест по темите от последните седмици, а 60% - не. Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение явно е остава валидно дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството, коментират от "Галъп интърнешънъл".

50% са съгласни с мнението, че убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката, а от 37% подкрепят становището, че по-скоро не са. Останалите се затрудняват да отговорят. Макар подобни въпроси да проверяват по-скоро обществения инстинкт по деликатни теми, отколкото обществената информираност, те показват ясно дълбокото и трайно недоверие към политическия процес в страната, твърдят от агенцията.

Два от акцентите на правителството и на премиера Борисов през последните дни получават по-скоро противоречив обществен отглас. Например 49% са съгласни да помагаме на Турция да „стопли“ отношенията с ЕС, но сходен дял от  42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Мнозинство от 67%, или над две трети са съгласни, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят.

65% са чули за публикациите в западни медии, които представяха България като бедна и корумпирана страна. Огромното мнозинство - 82% от чулите, са съгласни с тези мнения.

Тези мнения идват на фона на вота на недоверие в парламента, поискан от БСП заради корупцията.

 

Най-общата перспектива за въвеждане на еврото у нас пък се приема още по-нееднозначно, както показаха и предишни изследвания на „Галъп интернешънъл“. В този сондаж 46% принципно одобряват въвеждането му, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят. В предишни сондажи неохотата към еврото беше дори още по-висока. Възможно е сега да са повлияли изказвания на представители на властта. Но явно следва да се положат още повече усилия в поясняването на потенциалните ползи от въвеждането.