Министерството на културата на Русия отне днес разрешението за прожескция на британската комедия "Смъртта на Сталин", съобщи телевизионната програма "Дожд".

Това стана след призива на юристи от ведомството до културния министър Владимир Медински да не разрешава разпространението в страната на филма“. В творбата те открили признаци на екстремизъм, съобщава ТАСС, цитирана от Площад "Славейков".

„Филмът „Смъртта на Сталин“ цели възбуждането на ненавист и вражда, унижава достойнството на руския (съветски) човек и пропагандира непълноценността на човека по признак на негова социална и национална принадлежност, а това е екстремизъм“, обясняват юристите.

 

 

Авторите на писмото молят министъра да откаже издаването на удостоверение за разпространение на филма, чиято премиера е насрочена за 25 януари. Протестиращите са особено недоволни, че в комедията маршал Георгий Жуков е представен като „войнстващ клоун“.

„Ние сме уверени, че този филм е създаден, за да изврати и очерни миналото на нашата страна, като представи 50-те години като период, предизвикал в живота на съветските хора само ужас и отвращение“, пише в обръщението.

„Смъртта на Сталин“ разказва за първите дни след смъртта на генералния секретар на ЦК на КПСС и ръководител на СССР. Във филма на режисьора Армандо Янучи участват Стив Бушеми, Тимъти Далтън, Олга Куриленко, Майкъл Пейлин и други.

В края на миналата седмица излезе открито писмо на киноразпространители, предизвикано от зачестилата практика държавата да отлага премиерите на касови американски заглавия, когато предстои по екраните да тръгне високобюджетен руски филм.

В текст, изпратен до редакцията на Лента.ру от Асоциацията на собствениците на киносалони, се твърди, че с промените на премиерните дати Министерството на културата нанася икономически щети на кината и дистрибуторите. Най-пресните примери са с филмите „Падингтън 2“ и „Лабиринт 3: Последният кандидат“, чиито премиери са пренасрочени за началото на февруари, въпреки че билетите вече са били в продажба.

„Не вие, г-н министър, развивате киноиндустрията, не вие правите успешните руски филми, а талантливите руски режисьори, актьори, сценаристи… Финансирането на кинопроизводството за сметка на средства от държавния бюджет не е ваша заслуга! Вие не се разпореждате с ваши лични пари, а с парите на данъкоплатците, тоест с нашите пари“, подчертават авторите на писмото и добавят, че „с действията си Медински вреди на развитието на руската киноиндустрия“.