Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон заяви днес, че завръщането му в Барселона от доброволно изгнание ще бъде добре за испанската демокрация, предаде Ройтерс.

Той обаче не каза дали ще се върне в родината си.

На пресконференция в Дания Пучдемон каза, че "огромно мнозинство" от каталунския парламент е подкрепило номинирането му за регионален премиер след изборите през декември, през които сепаратистките партии спечелиха абсолютно мнозинство.

"Аз съм избран за министър-председател... и има огромно мнозинство в нашия парламент, което да не номинила на поста, така че това е част от решението", изтъкна Пучдемон.

Попитан дали ще се завърне в Испания, той отговори:

"Завръщането ми в Барселона ще бъде добра новина не само за каталунския народ, който подкрепя нашата кауза, но и за испанския народ и испанската демокрация."

Сепаратисткият лидер обаче не каза дали ще се върне.

Вчера парламентът в Каталуня го номинира като свой кандидат да управлява автономната област. Той бе уволнен от премиерския пост от централното правителство в Мадрид на 27 октомври 2017 г., след като организира незаконен референдум и обяви независимост. Пучдемон избяга в Белгия, след като правителството го обвини в противодържавна дейност и бунт и пое прекия контрол над региона.

"Каня всички партии в тази страна да положат усилия по начин, който да даде положителни резултати", каза той.

Испанските власти наблюдават границите на страната, за да гарантират, че Пучдемон няма да се промъкне в страната и да оглави отново регионалното правителство в Барселона, съобщи вътрешният министър Хуан Игнасио Сойдо. Той допълни, че се опасява, че сепаратисткият лидер, който ще бъде арестуван в момента, в който влезе отново в страната, може да се опита тайно да се завърне в парламента в Барселона за гласуването на кандидатурата му.

"Правим така, че да гарантираме това да не се случи, по границите и в границите, навсякъде. Ще направим така, че той да не може да влезе дори скрит в багажника на кола", каза Сойдо пред телевизия "Антена 3".

Очаква се депутатите в Каталуня да гласуват кандидатурата на Пучдемон на 31 януари.

Днес той оттегли молбата си да му бъде разрешено да гласува чрез делегиране на гласа си, съобщи източник от оглавяваната от него коалиция "Заедно за Каталуня". Източникът не уточни защо експремиерът е оттеглил искането си или дали това означава, че той смята да присъства лично в парламента при гласуването.

Посещението на Пучдемон в Дания за участие в университетски дебат е първото му пътуване извън Белгия след пристигането му там през октомври 2017 г. Той дойде там, след като бе уволнен.

Карлес Пучдемон потенциално може да прекара десетилетия в испански затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията срещу него.

Испанският премиер Мариано Рахой се зарече, че ще се обърне към съдилищата и ще продължи прякото управление на Каталуня, ако Пучдемон отново бъде избран за премиер.