Папа Франциск защити решението си да венчае двойка на борда на самолет в Чили миналата седмица, съобщава "Ройтерс". Така той отговори на критиките на консерваторите, че е нарушил правилата на католическата църква и е създал опасен прецедент.

"Казаха ми, че съм луд да направя нещо подобно", пошегува се той по време на пресконференция на самолета, докато пътуваше от перуанската столица Лима към Рим. 

Франциск отново пристъпи строгия протокол на Ватикана като реши да извърши брачна церемония на борда на папския самолет. За първи път в историята. Той венча 39-годишната Паула Родест Руиз и 41-годишния Карлос Гифарди Елорига, и двамата стюарди в авиолиниите Latam.

Жестът на главата на Римокатолическата църква влезе в световните новини. Църковните консерватори обаче не закъсняха да разкритикуват папата. Според тях това отворя нова работа и ще затрудни свещениците, защото двойките ще искат да се венчават на най-необичайни места. Те ще казват: "Папата го направи, вие защо не можете", реагираха критиците на Франциск.

Папата все пак обясни, че ситуацията с чилийската двойка е била различна. Те имат граждански брак от осем години, но не успели да се венчаят тогава и в църква, защото тяхната се срутила при разрушителното земетресение в Чили през 2010 г.

"Аз им зададох въпроси за брака и техните отговори бяха ясни...беше ясно, че те са се врекли доживот", каза Франциск. Той добави, че двойката даже си спомняла наученото от предбрачните курсове на католическата църква, на които присъствали преди години.