Конституционният съд ще продължи обсъжданията по делото противоконституционно ли бе отхвърлянето на оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев идния вторник - 30 януари. Очакваше се казусът да бъде решен вчера, но това не се е случило, става ясно от сайта на институцията. Преди това - на 16 януари, КС прие "нови доказателства" по случая. Едно от тях бе писмо от самия Добрев, в което уведомява, че е оттеглил заявлението си за оставка като депутат, подадено след като избухна скандалът "Кумгейт".

Надеждата на ГЕРБ, по решение на чиято парламентарна група се случи оттеглянето на въпросното заявление в последния ден на 2017 г., е, че така КС ще прекрати делото, без да се произнесе по същество противоречи ли на основния закон отхвърлянето на оставката на депутат. Това се разбра от интервю на председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов пред БНР в началото на годината.

На 16 януари КС прие и други новопостъпили и поискани от него становища. Едно от тях е на проф. Мръчков, според когото обаче оттегленото заявление за оставка не може да е мотив за прекратяване на делото поради липса на предмет.

Още при решението си да допусне за разглежане по същество на делото за противоконституционност на неприемането на оставката, за което бе сезиран от БСП, Конституционният съд настоя актът на пленарната зала, с което Добрев остана депутат, да бъде публикуван в "Държавен вестник". Причината - обнародването на актове на Народното събрание е задължение на председателя на Народното събрание. Това обаче и до момента не се е случило - преди председател беше Димитър Главчев, а вече е Цвета Караянчева, която пък бе автор на репликата "Не даваме Делян". 

Според закона дори и КС да реши, че оставката е била отхвърлена в нарушение на основния закон на България, това няма да прекрати мандата на депутата от ГЕРБ. Решенията на КС нямат действие със задна дата.