Мистериозно писмо, изпратено от Министерския съвет до екологичната организация "За да остане природа в България", показва, че правителството е готово на някои отстъпки по решението си за Национален парк "Пирин", взето в края на миналата година. Става въпрос за проекторешение, изготвено във вид за приемане като точка на заседание на министрите, с което се прави промяна във второто решение на МС от 28 декември (номер 823), с което се указва на министъра на околната среда и водите да предприеме спешни действия по съгласуване с екозаконодателството при наличие на инвестиционни намерения. Писмото е мистериозно, защото не е придружено от каквито и да е било мотиви или обяснителни бележки. За него съобщиха от екокоалицията. Че ревизия ще има, намекнаха в няколко свои публични изяви от изминалите дни и премиерът Бойко Борисов, и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В редактирания текст е записано, че Министерският съвет "възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона – Банско и на включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения".

Не се предлага обаче отмяна или редакция на решение 821, с което бе променен планът за упшравление на Националния парк, разрешаващ строителството на ски писти и съоръжения, не само на втората кабинка.

Предлага се и: "До влизане в сила на нов план за управление на Национален парк "Пирин" министърът на околната среда и водите да не одобрява и да не дава съгласие за извършване на каквото и да е строителство в границите на зона ІІІ – Зона за туризъм, и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на сгради и съоръжения, съгласно Плана за управление на Национален парк "Пирин", с изключение на строителство на обектите по т. 1."

В превод: това е опит на правителството да покаже, че гарантира строителството само и единствено на втория кабинков лифт, за който концесионерът "Юлен" АД твърди, че иска да изгражда и който беше уж основният мотив за промяната в плана на управление на парка. 

Такова е и желанието на природозащитниците, които имат собствено предложение за даване на възможност за изграждане на втория лифт, но то минава през изменения на текстове в самия план за управление, а не в ревизия на това правителствено решение. От "За да остане природа в България" смятат и че така предложеният им текст, без мотиви и пр., отново не дава яснота за намеренията на правителството, както и не отменя факта, че измененият от кабинета на 28-и план за управление няма да бъде подложен на екооценка, каквато според тях е задължителна за този вид изменения. 

В отговор на писмото от правителството коалицията е написала: 

"Предложеното изменение на решение 823 на Министерския съвет не може да реши проблемите от нарушаването на българските закони и европейските директиви не само защото не е обвързано с отмяна на решение 821, но и защото в него съществуват термини без ясни определения и значение като "включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура" или "и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на сгради и съоръжения". Коалицията „За да остане природа в България“ би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерския съвет, само ако той е публичен." 

"Изпращането на това проектопредложение от Министерския съвет става близо месец след незаконното решение за промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин", посочват още екозащитниците и допълват:

"Бяха изпратени сигнали до различни институции: 

- сигнал до ОЛАФ за евентуален конфликт на интереси във връзка с изказвания на комисаря по регионално развитие Корина Крецу, че подкрепя развитието на Банско;
- сигнал до Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО за неспазване на решенията му за Пирин;
- сигнал до Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия за хоризонтален проблем с практиката за екологични оценки на плановете за управление на националните и природните паркове в България;
- писмо до Министерския съвет с исканията на протеста;
- въпроси от евродепутати към Европейската комисия във връзка с неспазване на две европейски директиви в случая с Пирин, които доведоха до повдигане на въпроса при изслушването на българския министър-председател пред Европейския парламент на 17 януари 2018 г."

Днес от коалицията ще внесат в Министерския съвет три свои искания: отмяна на решението за отварянето на Пирин за застрояване, оставка на екоминистъра Нено Димов и разкриване на реалния собственик на ски зона Банско.