Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди американския държавен секретар Рекс Тилърсън, че военната операция на Анкара в сирийския район Африн може да се разшири към съседния град Манбидж, предаде ДПА.

Подобен ход би означавал нова конфронтация между Вашингтон и Анкара, които са съюзници в НАТО. Африн и Манбидж са контролирани от подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които Турция смята за терористи.

"Терористите в Манбидж постоянно тормозят със стрелба. Ако САЩ не могат да ги спрат, ние ще го направим", каза Чавушоглу.

Турският външен министър заяви, че поискал Тилърсън да не бъде говорител на кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС), които контролират Африн.

"САЩ не би трябвало да застават на страната на терористите, а да подкрепят своя съюзник Турция. Ако не стоите до нас, не ни стойте на пътя", призова Чавушоглу.

Американският президент Доналд Тръмп ще призове днес в разговор с турския лидер Реджеп Ердоган за деескалация на ситуацията в сирийския район Африн.

"Искаме те (турците - б.р.) да пристъпят към деескалация, - каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс. - За това ще става дума в разговора, но не искам да избързвам. Ще разпространим изявление след разговора между тях."

Турското командване съобщи, че за първите 4 дни на офанзивата в Сирия, започнала на 24 януари, са убити 260 бойци на ОНС и на "Ислямска държава".