Американският главен прокурор Джеф Сешънс е бил разпитан през миналата седмица от екип на специалния прокурор, разследващ потенциален сговор между Русия и Доналд Тръмп по време на кандидатпрезидентската кампания през 2016 г.

Новината съобщи Министерството на правосъдието, предаде Ройтерс.

Това е първият път, в който става известно, че екипът на спецпрокурора Робърт Мълър е разпитал министър на Тръмп, и е поредният важен етап от разследването, тегнещо над едногодишното управление на президента. В САЩ главният прокурор е и министър на правосъдието.

Същевременно вървят преговори между адвокатите на Тръмп и екипа на Мълър за възможността за разпит на президента и за какво може да бъде той. Така твърди човек, запознат с преговорите.

Хората на Мълър разпитали и бившия директор на ФБР Джеймс Коми малко след като Тръмп го уволни през май 2017 г., съобщи запознат източник. Уволнението на Коми доведе до назначаването на Мълър - също някогашен шеф на ФБР - за спецпрокурор, надзираващ разследването на руската връка.

Сешънс бе първият американски сенатор, подкрепил кандидатурата на Тръмп, и бе съветник в щаба му, преди да бъде назначен за главен прокурор. Президентът нееднократно го критикува, задето си направи отвод от разследването през март 2017 г. заради публикации в медиите, че не е съобщил за свои срещи с тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Иън Прайър - говорител на правосъдното министерство, потвърди съобщението на в. "Ню Йорк таймс", че Сешънс е имал неколкочесова среща с екипа на Мълър през миналата седмица. Но не даде допълнителни подробности. Представител на Сешънс отказа коментар.

Очаква се екипът на Мълър да прояви интерес към срещите между Сешънс и Кисляк по време на кандидатпрезидентската кампания, както и към участието на главния прокурор в уволнението на Коми. Този момент е от ключово значение за това възможно ли е Тръмп да е възпрепятствал правосъдието.

Президентът не отговори на въпросите на репортерите са Сешънс, като заяви:

"Изобщо не се притеснявам."

Говорителката на държавния глава Сара Сандърс отказа коментар за специфични разпити, но заяви, че Белият дом няма да пречи на разследването.

"Ще сътрудничим изцяло със специалния прокурор. Искаме всичко това да стигне до едно цялостно заключение", каза тя.

Американските разузнавателни агенции стигнаха до извода, че Русия се е намесила в кампанията през 2016 г. чрез хакерство и пропаганда, като е помогнала везната да бъде наклонена в полза на Тръмп. Москва отрича обвиненията. Президентът отрича какъвто и да било сговор с Кремъл и нарича разследването на Мълър "лов на вещици" и "измама".

Робърт Мълър иска да разпита самия Тръмп през следващите седмици за решенията му да уволни Коми и съветника по националната сигурност Майкъл Флин, който излъга за контактите си с Кисляк, пише в. "Вашингтон пост".

Президентът отказал наскоро да бъде разпитан, като изтъкнал:

"Ще говоря с адвокатите."

Джон Дауд - личният адвокат на държавния глава, отказва коментар.

Източник, запознат с разпита на Коми от екипа на Мълър, заяви, че той бил част от насочването на разследването към въпросите дали Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието, като уволни Коми, и дали щабът на кандидат-президента е влязъл в сговор с Русия. Според източника хората на спецпрокурора събрали целия материал, който Коми имал на началния етап на следствието.

Става дума за докладни записки на Коми, в които той писал за срещи с Тръмп и как президентът го помолил да прекрати разследването на ФБР срещу Майкъл Флин.