Нито ден без съобщение от Светия синод. Днес висшият клир в съобщение на сайта си официално се разграничи от архимандрит Дионисий. "Той не може да бъде и не е изразител на позициите на Св синод", уточняват оттам.

Вчера божият служител призова по Нова тв Светият синод да действа "много по-остро" след становището си срещу приемането на Истанбулската конвенция, като се наложи забрана на премиера Бойко Борисов и министрите да посещават храмовете на Българската православна църква, ако не оттеглят документа за ратификация, а депутатите, които подкрепят конвенцията, "веднага да бъдат отлъчени от църквата".

Отецът нарече "сган" последователите на неолиберализма, които според него стоели зад Истанбулската конвенция и нейното приемане, заговори за "протестърския дух", който бил против "всичко, което е здравомислещо", произнесе се и за Ангела Меркел и християндемократическите ценности на Германия и европейския свят. 

"Във връзка с медийните изяви на архимандрит Дионисий, Св. синод припомня, че същият е завел съдебни дела срещу Българския патриарх Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил, поради което срещу него е заведено Църковно-наказателно дело и същият се намира под каноническо запрещение от свещенослужение.

Архимандрит Дионисий не може да бъде и не е изразител на позициите на Св. Синод", се казва в официалното съобщение от Синода от днес.

Дионисий е твърде спорна личност. Отецът е назначен в Светия синод за първи път през 2006 г. като сътрудник в отдел „Културно-просветен”. Две години по-късно по решение на Светия синод е възведен в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици” чрез Доростолския митрополит Иларион. През 2011 г. архимандрит Дионисий по благословение на патриарх Максим и решение на Св. синод е назначен на длъжността „началник отдел „Богослужебен” при Светия синод, става ясно от официалната му биография в сайта на БПЦ.

През 2014 г. той трябваше да бъде произведен в епископ с решение на Синода и да поеме поста на втори викарий на патриарха. Това обаче не се случи, след като духовници и миряни излязоха на протест, а патриарх Неофит обясни решението да не се случи ръкополагането със "запазване на мира в църквата".

През 2016 г. архимандритът бе отстранен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ с решение отново на Светия синод и след две провалени заседания по темата преди това. На отеца му бе наложена и временна забрана да извършва богослужения.

Повод за второто наказание бе и опитът на Дионисий да въведе такса от 5 лв. на човек за посещение на туристически групи в храма "Св. Александър Невски", както и решението му Възкресение Христово през 2016 г. пред храма да бъде отбелязано със заря и изпълнение на "Тих бял Дунав" от гвардейския оркестър. Тогава Дионисий обяви, че акцията била съгласувана със Синода, а идеята била негова - с цел възстановяване на традиция до 1946 г. у нас, както и практика в различни страни.

Преди решението да бъде отстранен, Дионисий излезе с над 40-минутно изявление пред медиите своя защита в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, пред светия олтар.

На 17 февруари 2017 г. Синодът взе решение да се заведе Църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий. 

Дионисий е известен със скандалните си изказвания.

"Църквата не се управлява от патриарха, а от хора, свързани с БКП и в нея има много нерегламентирано богати хора", това обяви той, докато разхождаше екип на бТВ из пищно декорирания си апартамент през февруари 2016 г.

„Защо човек да стане епископ при условие, че в Българската православна църква ти нямаш какво да управляваш – както цялата БПЦ не се управлява нито от патриарха, нито от Светия синод. Управлява се от система, която е структурирана твърде отдавна в миналото, тази система може привидно да е разрушена, но хората, които са били начело, още ги има (...) Става дума за БКП, Държавна сигурност е била обслужващия персонал. (...) БПЦ се съобразява с тези, които искат да се харесат на Москва”, сподели още размисли той тогава.

Той обяви още, че въобще не го вълнува луксът на фона на скъпо обзаведеното си жилище. В неговите 67 кв.м. доминиращ цвят е златистият – както на тапетите, така и на завесите и по рамките на големите огледала. Камерата на бТВ видя още камина, богата орнаментика по стените, голям телевизор, добре обзаведена кухня и просторна всекидневна.

„Аз съм си тук в моя манастир”, каза духовникът, който показа и епископските си одежди. Те стрували около 3000 лв., но, по думите му, били подарък.

Тогава Дионисий обясни, че заплатата му била 820 лв., но се издържал с помощта на майка си и наследството от баща си.