Роджър Федерер е на 14-и полуфинал в Откритото първенство на Австралия по тенис. Маестрото продължава без загубен сет, дори намиращия се в отлична форма Томаш Бердих (Чехия) не успя да смути сериозно швейцареца - 7:6(1), 6:3, 6:4.

На полуфинала рекордьорът по титли от Големия шлем ще се изправи срещу един от новата генерация - Хьон Чун (Южна Корея), който по-рано тази сутрин срази Тенис Сандгрен (САЩ) с 6:4, 7:6(5), 6:3.

Това ще е истински сблъсък на поколенията в тениса. Другият полуфинал противопоставя Кайл Едмънд (Великобритания) и Марин Чилич (Хърватия).

Федерер срещна сериозна съпротива от Бердих, но спокойствието и класата му не позволиха на чеха да запише нещо повече от почетна загуба. А двубоят почна отлично за Томаш, който направи ранен пробив и поведе с 3:0 в първия сет.

В един момент Федерер поиска "Ястребово око", но не се стигна до разглеждане на ситуацията с помощта на технологията. А моментът бе критичен, тъй като Бердих сервираше за спечелване на сета.

Швейцарецът видимо се ядоса, но моментално съумя да съхрани нервите си. И обърна гейма, върна пробива, а оттам взе превес и дръпна с 1:0. До края нямаше особени проблеми.

При жените с интерес се чака полуфиналът между двете най-силни в Австралия тази година - шампионката от 2016 г. Ангелик Кербер (Германия) и Симона Халеп (Румъния).

Германката отстрани набързо Мадисън Кийс (САЩ) - 6:1, 6:2, докато румънката се справи с Каролина Плишкова (Чешия) с 6:3, 6:3.

В другия полуфинал съпернички са Каролина Вожняцки (Дания) и Елизе Мертенс (Белгия).