Брюксел изрази в сряда "загриженост" относно противоречивите планове на Румъния за правосъдна реформа като отправи предупреждение за връщането назад в усилията в борбата с корупцията в страната, съобщава АФП.

Букурещ планира пакет от законодателни промени, които да намалят силата на антикорупционния орган на Румъния. Това доведе до многохилядни протести, които продължиха и днес. 

ЕС предупреди Румъния, че не прави достатъчно, за да се справя с престъпността и корупцията и за да приведе правосъдната си система в съответствие със стандартите на съюза. Днес председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и неговият първи заместник Франс Тимерманс се присъединиха към критиките срещу Букурещ.

"Следим последните събития в Румъния със загриженост", казаха двамата в съвместно изявление.

"Независимостта на румънската правосъдна система и нейния капацитет да се бори ефективно срещу корупцията са основополагащи за силна Румъния в Европейския съюз", добавиха те.

В годишния си доклад за Румъния от ноември 2017 г. Европейската комисия предупреди страната за опасността да отстъпи от това, което е постигнала с реформите, които е извършила досега. Там съдебната независимост беше подчертана като сфера, която буди постоянни притеснения.

Юнкер и Тимерманс сега отбелязват, че от доклада досега румънските власти не са предприели нищо, за да отговорят на притесненията на Брюксел.

"Комисията призовава румънския парламент да преосмисли предлаганите промени, да започне дебати в съотвествие с препоръките на ЕК и да създаде широк консенус за пътя, който ще се следва занапред", подчертават двамата.

Лявото правителство на Румъния защити плановете си за промени като настоя, че е отдадено на спазването на върховенството на закона и на борбата с корупцията. Оттам заявиха и че са готови на "истински и конкретен диалог".

Брюксел следи изкъсо ситуацията и в още няколко източноевропейски държави като Полша и Унгария отново заради опити за ограничаване на независимостта на съдебната система, свободата на медиите, както и заради третирането на мигрантите.