Контраатака от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева по адрес на президента Румен Радев - в специално изявление. Няколко часа, след като в отчета си за първата година от мандата държавния глава обяви, че "парламентарната република атрофира, парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството", Караянчева прочете реч  - без опция за въпроси от медиите.

"С огромно съжаление констатирам, че катастрофичното говорене изглежда е предпочитано от държания ни глава похват", заяви Караянчева - "В годишния си отчет той говори за критичен период от развитието на България, за опасност от суспендиране на демокрацията и отменяне на обществения дебат за Председателството като алиби за бездействие по болните теми. Естествено мрачната картина веднага беше подсилена от обвинения към Брюксел - в безразличие и липса на разбиране и съдействие. Толкова тънко прикрит израз на раздразнение заради силната европейска подкрепа за правителството - по-добре да го беше казал направо“, продължи тя. 

По думите на Караянчева парламентът не превърнат в нотариат, който утвърждава решенията на правителството, както президентът каза. Ситуацията тя описа така: "Избирателите са ни избрали да гласуваме именно така и това е част от демократичния процес, за който толкова сте се притеснили".

Председателката на Народното събрание накрая заяви и кое допринася за ниското доверие на гражданите в институцията, която представлява:

"Прав сте, г-н Радев, че доверието в Народното събрание е критично ниско. Това се дължи на много фактори, но и до голяма степен се дължи на грубите и непремерени нападки на държавния глава, който по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и да води диалог с останалите институции, а не да раздава обидни квалификации, заяви Караянчева. 

Очаквайте подробности.